Dyniowo-czekoladowy sernik

Dyniowo-czekoladowy sernik

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SPÓD KAKAOWY

  • mąka

    15 dag
  • cukier puder

    5 dag
  • margaryna

    8 dag
  • proszek do pieczenia

    1/3 łyżeczki
  • soda oczyszczona

    1/4 łyżeczki
  • żółtka

    2 sztuki
  • kakao

    1 łyżka

DYNIOWY SER

  • ser biały

    1 kg 3x mielony
  • masło

    3/4 kostki
  • dynia

    1,5 szklanki gestego puree
  • cukier puder

    25 dag
  • jajka

    6 sztuk
  • budyń waniliowy

    1 sztuka
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • mąka krupczatka

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1/3 łyżeczki

CZEKOLADOWA ŚMIETANKA

  • śmietana 30%

    300 ml
  • żelatyna

    2,5 łyżeczki kopiate
  • woda

    1/3 szklanki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • kakao

    2 łyżki
  • czekolada gorzka

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dyniowo-czekoladowy sernik foto
SPÓD:
Do miski przekładamy składniki ciasta. Zagniatamy je. Gotowe ciasto wykładamy na przygotowaną tortownicę i nakłuwamy widelcem.
Krok 2 - Dyniowo-czekoladowy sernik foto
SER:
Białka oddzielamy od żółtek.
W misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy ser. Miksujemy całość. Gdy masa jest puszysta i jednolita dodajemy pure z dyni . W dalszym ciągu masę ucieramy, dodając budyń, mąkę, cynamon oraz proszek do pieczenia.
Krok 3 - Dyniowo-czekoladowy sernik foto
W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek.
Krok 4 - Dyniowo-czekoladowy sernik foto
Ubitą dodajemy do masy serowej.
Krok 5 - Dyniowo-czekoladowy sernik foto
Gotowy dyniowy ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 60-70 minut w 180˚C. Po upieczeniu sernik dokładnie studzimy.
Na zimny sernik wylewamy czekoladową śmietankę, którą dekorujemy wiórkami czekoladowymi.
Przed wylaniem śmietanki polecam zdjąć (ściąć) zrumienioną skórkę, która jest na wierzchu sernika. Wówczas ciasto będzie lepiej wyglądać po rozkrojeniu.
Krok 6 - Dyniowo-czekoladowy sernik foto
ŚMIETANKA:
Kakao zaparzamy przegotowaną wodą. Wlewamy jej tyle by kakao przybrało konsystencje rozpuszczonej czekolady.
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej dodajemy rozpuszczone kakao, cukier puder do smaku. Dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy żelatynę. Miksujemy. Śmietankę wykładamy na upieczony i przestudzony sernik. Na wierzch ścieramy czekoladę. Całość odstawiamy do lodówki by śmietanka zastygła.
Jadwiga/Jaga85
Wilgotny, lekko korzenny, rozpływający się w ustach- dla mnie rewelacja!!! Czekoladowa śmietanka dodatkowo nadaje mu wyjątkowego i eleganckiego wyglądu!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ola1young

26.01.2015 14:10
wspaniałe ciasta u Ciebie :)

Mniam

26.01.2015 12:05
Jaga, rzeczywiście miałyśmy podobne smaki :) pyszności!

tytka

26.01.2015 09:58
kolejne wspaniałe ciasto!

jagoda5913

26.01.2015 09:52
Super pomysł

Maridka19

26.01.2015 09:39
Rewelacyjny sernik :)

agnieszka214

26.01.2015 09:18
super pomysł poprostu bomba

gosia1988

26.01.2015 09:02
rewelacyjnie wygląda - takiego jeszcze nie jadłam

Pietruszka

26.01.2015 08:32
sernik wygląda cudownie

zabcia117

26.01.2015 08:21
Ciekawy pomysł :)

tomek18

26.01.2015 07:51
mniam wyglada przepysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat