Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe ciasto drożdżowe bez jajek z dyniowym puree
Pozostałą mąkę przekładam do miski, dodaję szczyptę soli, cukier puder oraz wyrośnięty rozczyn.
Margarynę roztapiam, mieszam z puree dyniowym i wodą. Całość przekładam do miski z mąką i wyrośniętymi drożdżami. Wyrabiam ręcznie lub mikserem końcówką do ciasta drożdżowego. Miskę z ciastem nakrywam lnianą ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Następnie jeszcze raz przez chwilę wyrabiam, przekładam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 21x32 cm. Nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około pół godziny.
Z podanych składników przygotowuję kruszonkę i delikatnie wykładam ją na wyrośnięte ciasto. Blaszkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C i piekę 30-35 minut. Wystudzone posypuję cukrem pudrem.
*Okazuje się, że można upiec ciasto bez jajek bez wielkiej straty dla jego smaku. Jedząc nikt nie zauważy ich braku. Dla alergików i nie tylko. W wersji dla nie alergików lepiej margarynę zastąpić masłem, a wodę mlekiem, ciasto będzie jeszcze smaczniejsze.