Dyniowe ciasto drożdżowe bez jajek z dyniowym puree

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna typ 650

    1/2 kilograma
  • drożdże świeże

    20 gram
  • cukier puder

    3/4 szklanki
  • margaryna

    80 gram
  • woda

    1/2 szklanki
  • sól

    szczypta
  • kruszonka

  • mąka krupczatka

    1 szklanka
  • cukier puder

    3/4 szklanki
  • margaryna

    100 gram
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • puree

    1 z dyni
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Świeże drożdże rozcieram z łyżeczką cukru, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki letniej wody, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.

Pozostałą mąkę przekładam do miski, dodaję szczyptę soli, cukier puder oraz wyrośnięty rozczyn.

Margarynę roztapiam, mieszam z puree dyniowym i wodą. Całość przekładam do miski z mąką i wyrośniętymi drożdżami. Wyrabiam ręcznie lub mikserem końcówką do ciasta drożdżowego. Miskę z ciastem nakrywam lnianą ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Następnie jeszcze raz przez chwilę wyrabiam, przekładam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 21x32 cm. Nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około pół godziny.

Z podanych składników przygotowuję kruszonkę i delikatnie wykładam ją na wyrośnięte ciasto. Blaszkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C i piekę 30-35 minut. Wystudzone posypuję cukrem pudrem.

*Okazuje się, że można upiec ciasto bez jajek bez wielkiej straty dla jego smaku. Jedząc nikt nie zauważy ich braku. Dla alergików i nie tylko. W wersji dla nie alergików lepiej margarynę zastąpić masłem, a wodę mlekiem, ciasto będzie jeszcze smaczniejsze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (42)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pawlito 24.06.2014 09:06
takiego jeszcze nie jadłem
mysza75 27.02.2014 11:18
jakie pyszne ciasto bez jajek
Klausia 22.01.2014 20:35
podoba mi się bardzo :)
anemon 27.09.2013 18:15
W takim razie czekam.
misia53 27.09.2013 00:43
to ciasto już swoim wygladem zachęca do skubnięcia...
ben-ka 27.09.2013 00:04
Do takiego ciacha nosy same nas zaprowadzą:)
anemon 26.09.2013 22:33
Okazuje się, że jest tu wśród nas Sherlock Holmes i żadne zagadki nie są zbyt trudne. Nie wiem czy jestem odważna, ale na pewno pracowita, więc robienie ciasta nie jest mi straszne. Znacie adres, więc czekam.
IZABELA29 26.09.2013 12:09
odważna... :)
ben-ka 25.09.2013 22:36
I tu się Basiu bardzo mylisz:):):) znajdziemy,trafimy pod dobry adres hahaha.....
barbara11561 25.09.2013 22:31
dziewczyny -adresu nie podała więc się nie boi nalotu:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat