Dyniowa chmurka

Dyniowa chmurka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    1 kg
  • cukier

    5 łyżek
  • ciastka maślane

    200 g
  • masło

    1/3 kostki
  • śmietana 30%

    1 szklanka
  • mleko kokosowe

    1 puszka
  • cukier puder

    2 łyżki
  • galaretka cytrynowa

    1 op
  • żelatyna

    5-6 łyżeczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynię obieramy ze skórki, wydrążamy środek, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy małą ilość wody, wrzucamy pokrojoną dynię, dodajemy zwykły cukier i dusimy na małym ogniu do miękkości. Następnie blendujemy na gładkie puree. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasteczka mielimy na miałko i łączymy z rozpuszczonym masłem. Powstałym "piaskiem" wylepiany dno tortownicy, wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Gotowy spód wkładamy do lodówki.
Dyniowe puree dzielimy na dwie części w stosunku 1:2. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, aby napęczniała. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki puree dyniowego z większej części, mieszamy i wszystko z powrotem przelewamy do większej części puree. Mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo śmietankę kokosową (tylko stałą część mleczka kokosowego) i dokładnie mieszamy. Śmietankę kremówkę ubijamy mikserem z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy powoli masę dyniowo-kokosową i mieszamy delikatnie łyżką. Gotową masę wylewamy na przygotowany spód i wkładamy do lodówki do stężenia.
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Do rozpuszczonej galaretki dodajemy odłożoną mniejszą część puree dyniowego. Mieszamy i studzimy. Na stężałą masę wylewamy zimną galaretkę, Wkładamy do lodówki do stężenia. Przechowujemy w lodówce.
KuchniaMagdaLeny
Ciasto nie jest zbyt słodkie- jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta to należy zwiększyć ilość cukru.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MałaMi89

26.11.2016 00:01
Muszę i ja spróbować dyniowego ;)

noninka77

25.11.2016 17:15
Idealnie wyszło :)

dodi

25.11.2016 17:01
super wygląda

Bernadeta1

25.11.2016 16:59
rewelacja takie ciasto

KORAL

25.11.2016 15:39
Doskonały :)

cukiereczek

25.11.2016 14:55
rewelacyjne ciasto

ania2610

25.11.2016 14:54
pysznie wygląda!

adelajda

25.11.2016 13:27
Chętnie spróbuję :)

Mniam

25.11.2016 11:27
Z chęcią zjadłabym na deser :)

RenataZ-et

25.11.2016 10:56
bardzo apetyczne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat