Dynia zapiekana z boczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

  • boczek wędzony

  • sos sojowy

  • sos chili

  • ocet balsamiczny

  • miód

  • rukola

  • pomidorki koktajlowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z dyni wycięłam 4 podłużne kawałki, obrałam je ze skórki i oczyściłam ze środkowych włókien oraz pestek. 3 łyżki sosu sojowego jasnego wymieszałam z 2-ma łyżeczkami sosu chili, 2-ma łyżeczkami octu balsamicznego, 1-2ma łyżeczkami płynnego miodu. Tą mieszanką posmarowałam dynię i odłożyłam na 2 godziny do lodówki. Następnie owinęłam kawałki plasterkami wędzonego, parzonego boczku i ułożyłam w żaroodpornym naczyniu posmarowanym lekko olejem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam aż boczek się lekko zrumienił a dynia zmiękła - sprawdziłam to nakłuwając dynię szpadką - przed końcem pieczenia skropiłam całość resztą marynaty od dyni.
Wyłożyłam porcje na talerze, obok nałożyłam porcje rukoli posypanej połówkami pomidorków - sałatkę skropiłam sosem, który wytworzył się podczas pieczenia. Pyszna przystawka!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SmacznaPyza 12.07.2013 23:51
sam jesteś pomyłka - spójrz na zdjęcie to może się zorientujesz o co chodzi chyba, że ciężko z myśleniem :)
Anonimowy 11.07.2013 22:31
Cztery podłużne kawałki dyni , pomyłka.
Anonimowy 11.07.2013 22:27
Anonim umie dobrze czytać . Pisząc przepis przy składnikach zawsze jest podana ilość a tu nie ma. Napisane 3 kawałki dyni a boczku nie napisane ile . Trudno przyznać się do swojego lepiej cudze krytykować.
SmacznaPyza 11.07.2013 21:37
Anonim, naucz się czytać bo w przepisie wszystkie ilości masz
Anonimowy 10.07.2013 21:40
Nie napisana ilość składników a czepiasz się zawsze innych użytkowników w komentarzach.
SmacznaPyza 10.07.2013 16:12
myślę, że teraz także cukinię można w ten sposób zapiec i będzie pyszna :)
Sarenka 09.07.2013 17:52
Fajny pomysł na warzywko, które bardzo lubię.
SmacznaPyza 13.07.2012 21:04
i zapewniam, że bardzo smaczne
Anna133 11.07.2012 21:33
ciekawe połączenie :)
fictor123 26.02.2012 09:25
po prostu rewelacja! Dodam do swojej księgi. muszę koniecznie wypróbować przepis:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat