Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dynia faszerowana mielonym indykiem z utartymi ziemniakami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

FARSZ

dynia podłużna duża
mięso mielone indycze 750 g
ziemniaki 3-4 duże
cebula biała utarta
natka pietruszki 1-2 łyżki
koperek 1-2 łyżki
kozieradka mielona łyżeczka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat wędzona łyżeczka
Kminek mielony Prymat do smaku

DODATKI

majonez tradycyjny 3-4 łyżki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
pomidory

Porada

Dynię można zastąpić dużym wyrośniętym kabaczkiem. * Przed podaniem można na każdym krążku ułożyć plaster żółtego sera i wstawić do rozgrzanego piekarnika na kilka minut, aby się stopił. * Mielonego indyka można zastąpić mieloną wieprzowiną.

Przepis i sposób przygotowania na: Dynia faszerowana mielonym indykiem z utartymi ziemniakami

Kroki postępowania

1
Podłużną dynię pokroić w krążki, wydrążyć gniazda nasienne i obrać ze skórki.
Krok 1 - Dynia faszerowana mielonym indykiem z utartymi ziemniakami foto
2
Ziemniaki obrać i zetrzeć na największych oczkach tarki, połączyć z mielonym mięsem z indyka.
Krok 2 - Dynia faszerowana mielonym indykiem z utartymi ziemniakami foto
3
Dosypać przyprawy i posiekaną zieleninę.
Krok 3 - Dynia faszerowana mielonym indykiem z utartymi ziemniakami foto
4
Na tarce utrzeć na miazgę dużą cebulę.
Krok 4 - Dynia faszerowana mielonym indykiem z utartymi ziemniakami foto
5
Dodać mieloną wędzoną paprykę i ew. nieco ostrej papryki w proszku.
Krok 5 - Dynia faszerowana mielonym indykiem z utartymi ziemniakami foto
6
Wyrobić na jednolitą masę i dosolić do smaku.
Krok 6 - Dynia faszerowana mielonym indykiem z utartymi ziemniakami foto
7
Dynię ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem - ciasno napełnić krążki przygotowanym farszem.
Krok 7 - Dynia faszerowana mielonym indykiem z utartymi ziemniakami foto
8
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150-160*C na 45-60 minut (dolna i górna grzałka) - piec, aż dynia zmięknie, a farsz wyraźnie zmieni kolor.
Posmarować wierzch każdego krążka mieszanką majonezu i koncentratu pomidorowego, po czym zapiekać jeszcze 10 minut.
Krok 8 - Dynia faszerowana mielonym indykiem z utartymi ziemniakami foto
9
Na koniec ułożyć na krążkach plastry pomidorów bez skórki i zapiec kilka minut zwiększając nieco temperaturę piekarnika.
Krok 9 - Dynia faszerowana mielonym indykiem z utartymi ziemniakami foto
10
Podawać z majonezem, kwaśną śmietaną, jogurtem greckim lub zimnym sosem czosnkowym.
Krok 10 - Dynia faszerowana mielonym indykiem z utartymi ziemniakami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 22.08.2015 07:29
Polecam ten sposób i ten rodzaj farszu - wychodzi fajne danie :)
luna76 01.10.2014 07:27
fantastyczne danie :)
noninka77 29.09.2014 19:04
Świetne danie :)
Sroczka 29.09.2014 16:08
Ależ pysznie wygląda, zjadłabym trochę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak