Przepis i sposób przygotowania na: Dwuwarstwowy sernik kawowy
Łyżeczkę kawy rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzącej wody. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej kawę i mieszamy.
Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę ( cukier dodajemy stopniowo). Dodajemy ser sernikowy i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy na małych obrotach.
Część masy sernikowej odstawiamy ( około 2 szklanki ) a do reszty dolewamy powoli wystudzoną masę czekoladowo- kawową.( Z ciemnej masy zostawiamy około 2 łyżki. )Delikatnie mieszamy szpatułką.
Do blaszki na spód z ciasteczek wylewamy ciemną masę sernikową. Blaszkę szczelnie "otulamy" folią i pieczemy tak przygotowany sernik w kąpieli wodnej 30 minut 1 80 C.
Na sernik wlewamy pozostałą masę sernikową i robimy kropki z reszty masy kawowo-czekoladowej, a następnie wykałaczką robimy zygzaki tworząc wzroki na powierzchni ciasta.
Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.