Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dwukolorowy mus czekoladowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mus

czekolada mleczna 1 tabliczka
biała czekolada 1 tabliczka
śmietana 30% 200 ml
jajko 4 szt
cukier puder 2 łyżki
cukier kryształ 2 łyżki

dodatki

konfitura wiśniowa 3-4 łyżki
orzechy włoskie 5 dkg
mleko 2% 1 łyżka
masło 1 łyżka
cukier puder 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Dwukolorowy mus czekoladowy

Kroki postępowania

1
Czekolady połamać na kawałki do osobnych pojemniczków, dodać po połowie śmietany i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Krok 1 - Dwukolorowy mus czekoladowy foto
2
Żółtka utrzeć na puch z cukrem pudrem, a białka ubić na sztywno z kryształem. Wystudzone czekolady najpierw wymieszać z połową żółtek, a następnie delikatnie połączyć z połową białek. Do pucharków wlać mus z ciemnej czekolady i nałożyć po łyżce konfitury wiśniowej.
Krok 2 - Dwukolorowy mus czekoladowy foto
3
Przykryć musem z białej czekolady. Schłodzić w lodówce przez przynajmniej 2 godziny.
Krok 3 - Dwukolorowy mus czekoladowy foto
4
Orzechy wymieszać z masłem, cukrem i mlekiem i podsmażyć na złoty kolor. Wyłożyć na deskę do krojenia i wystudzić. Schłodzony deser ozdobić konfiturą wiśniową i posypać posiekanymi orzechami. Smacznego :)
Krok 4 - Dwukolorowy mus czekoladowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola1508 04.01.2015 22:27
fajny przepis ;)
cukiereczek 04.01.2015 15:07
niebiański mus
paula99926 04.01.2015 14:06
takie słodkości bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak