Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dwukolorowa babka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białko 8 szt
mąka 3 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy
mleko 1 szklanka
olej 1 szklanka
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Dwukolorowa babka

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podczas ubijania stopniowo dodawać cukier. Na końcu piana powinna być błyszcząca.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do białek wraz z olejem i mlekiem. Delikatnie mieszamy szpatułką.

Ciasto podzielić na 2 części, jedna mniejszą (1/3) a drugą większą (3/4)
Do 1/3 dodać kakao, a 3/w.pozostawić bez dodatków.

Keksówkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Do keksówki wlać masę bez dodatków, następnie przez środek keksówki wlewam ciemną masę.
Ciasto piec godzinę w temperaturze 180 stopni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kokoszka
kokoszka 26.02.2017 00:08
pysznie wygląda
Małgorzata92 21.02.2017 17:03
Fajny pomysł :)
Ilona_eS 21.02.2017 16:35
Uwielbiam babki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak