Duszony udziec z indyka z morelami i kaszą jęczmienną

Duszony udziec z indyka z morelami i kaszą jęczmienną

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Delikatne mięso indyka z suszonymi morelami, rodzynkami podane z kaszą jęczmienną. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na marynatę:

  • musztarda sarepska

    1 łyżka
  • miód akacjowy

    1 łyżka
  • przyprawa do indyka

    1 opakowanie
  • olej z suszonych pomidorów

    4 łyżki

Na danie:

  • udziec z indyka

    1 kilogram
  • kasza jęczmienna

    300 gramów
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • rosół z kury

    1 litr
  • mleko kokosowe

    200 mililitrów
  • morele suszone

    6 sztuk
  • rodzynki sułtańskie

    2 łyżki
  • pomidory suszone Smak

    6 sztuk
  • orzechy włoskie

    100 gramów
  • kapary

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    z 1 owocu
  • przyprawa curry

    2-3 łyżki
  • kurkuma mielona

    1 łyżka
  • mąka

    do oprószenia mięsa

Do smaku:

  • sól morska

  • chili pieprz cayenne

Do dekoracji:

  • natka kolendry

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotować kaszę.

Osuszony udziec kroimy w dużą kostkę i łączymy ze składnikami marynaty. Mięso oprószamy mąką i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Następnie dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, sok z cytryny, przyprawę curry, kurkumę, wlewamy litr rosołu i dusimy do miękkości.

Pod koniec duszenia wlewamy mleko kokosowe, dodajemy morele, rodzynki i dusimy ok. 5 min. Na patelni na oleju z suszonych pomidorów smażymy orzechy włoskie dodajemy kaszę jęczmienną, kapary i pokrojone suszone pomidory i doprawiamy do smaku.

Indyka w sosie curry podajemy z kolendrą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat