Duszonki po góralsku

Duszonki po góralsku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    2 kg
  • marchewka

    0,75 kg
  • cebula

    0,5 kg
  • kapusta

    1 szt
  • kalafior

    1 szt
  • brokuł

    1 szt
  • schab bez kości

    1,5 kg
  • kiełbasa

    0,5 kg
  • boczek wędzony

    30 dag
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Duszonki po góralsku

Kroki postępowania

Krok 1 - Duszonki po góralsku foto
Wszystkie warzywa obieramy, ziemniaki, marchewkę i kiełbasę kroimy w grubsze plastry, cebule w talarki, kalafior i brokuła dzielimy na różyczki. Boczek wędzony kroimy w grubszą kostkę. Większe liście z kapusty ściągamy bo będą nam potrzebne do wyłożenia dna i boków garka, pół kapusty kroimy. Do duszonek możemy dać każde mięso np. żeberka, schab udka z kurczaka, piersi z kurczaka, karkówkę, ja robiłam ze schabem. Wszystkie składniki mieszamy w misce i doprawiamy solą i pieprzem. Soli i pieprzu trzeba dać trochę więcej bo wszystkie warzywa i mięso nam ją wciągnie.
Krok 2 - Duszonki po góralsku foto
Wymieszane składniki przekładamy do specjalnego kociołka, dno i boki wykładamy liśćmi z kapusty które wcześniej odłożyliśmy. Danie można zrobić także w zwykłym garnku i w piekarniku ale to już nie jest ten smak.
Krok 3 - Duszonki po góralsku foto
na wierzch kładziemy natkę pietruszki, selera i por i przykrywamy resztą liści z kapusty i zamykamy garnek.
Krok 4 - Duszonki po góralsku foto
Garnek kładziemy na ognisku i dusimy około 3 godzin aż wszystko nam zmięknie co jakiś czas trzeba sprawdzić wykałaczką. Ważne żeby nie był za duży ogień bo się nam wszystko spali. Pod koniec duszenia jak wszystko będzie miękkie to garnek otwieramy żeby nam odparował nadmiar wody która się wydzieliła z warzyw.
Krok 5 - Duszonki po góralsku foto
Tak wygląda danie po ugotowaniu.
Krok 6 - Duszonki po góralsku foto
Życzymy smacznego!!! Najlepiej smakuje z zimnym piwkiem;P

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Motorek 07.10.2013 09:11
aż ślinka cieknie
Wojt@s
Wojt@s 03.10.2013 08:30
muszę spróbować :)
caralajna 28.09.2013 20:15
jestem pod wrażeniem tego kociołka, już taki widziałam u niektórych użytkowników, podoba mi się takie gotowanie na świeżym powietrzu :)
Renata9 28.09.2013 17:16
pyszne te pieczonki, też mam taki garnek i jak jest sezon to robimy je

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat