Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszonki po góralsku

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
marchewka 0,75 kg
cebula 0,5 kg
kapusta 1 szt
kalafior 1 szt
brokuł 1 szt
schab bez kości 1,5 kg
kiełbasa 0,5 kg
boczek wędzony 30 dag
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Duszonki po góralsku

Kroki postępowania

1
Wszystkie warzywa obieramy, ziemniaki, marchewkę i kiełbasę kroimy w grubsze plastry, cebule w talarki, kalafior i brokuła dzielimy na różyczki. Boczek wędzony kroimy w grubszą kostkę. Większe liście z kapusty ściągamy bo będą nam potrzebne do wyłożenia dna i boków garka, pół kapusty kroimy. Do duszonek możemy dać każde mięso np. żeberka, schab udka z kurczaka, piersi z kurczaka, karkówkę, ja robiłam ze schabem. Wszystkie składniki mieszamy w misce i doprawiamy solą i pieprzem. Soli i pieprzu trzeba dać trochę więcej bo wszystkie warzywa i mięso nam ją wciągnie.
Krok 1 - Duszonki po góralsku foto
2
Wymieszane składniki przekładamy do specjalnego kociołka, dno i boki wykładamy liśćmi z kapusty które wcześniej odłożyliśmy. Danie można zrobić także w zwykłym garnku i w piekarniku ale to już nie jest ten smak.
Krok 2 - Duszonki po góralsku foto
3
na wierzch kładziemy natkę pietruszki, selera i por i przykrywamy resztą liści z kapusty i zamykamy garnek.
Krok 3 - Duszonki po góralsku foto
4
Garnek kładziemy na ognisku i dusimy około 3 godzin aż wszystko nam zmięknie co jakiś czas trzeba sprawdzić wykałaczką. Ważne żeby nie był za duży ogień bo się nam wszystko spali. Pod koniec duszenia jak wszystko będzie miękkie to garnek otwieramy żeby nam odparował nadmiar wody która się wydzieliła z warzyw.
Krok 4 - Duszonki po góralsku foto
5
Tak wygląda danie po ugotowaniu.
Krok 5 - Duszonki po góralsku foto
6
Życzymy smacznego!!! Najlepiej smakuje z zimnym piwkiem;P
Krok 6 - Duszonki po góralsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 07.10.2013 09:11
aż ślinka cieknie
Wojt@s
Wojt@s 03.10.2013 08:30
muszę spróbować :)
caralajna 28.09.2013 20:15
jestem pod wrażeniem tego kociołka, już taki widziałam u niektórych użytkowników, podoba mi się takie gotowanie na świeżym powietrzu :)
Renata9 28.09.2013 17:16
pyszne te pieczonki, też mam taki garnek i jak jest sezon to robimy je

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak