Przepis i sposób przygotowania na: Duszone udka kurczaka z boczniakami
W brytfance rozpuszczamy masło, układamy mięso skórą do spodu i smażymy z obu stron na rumiano.
Cebulę siekamy, ziemniaki obieramy i kroimy na większe kawałki (można połówki), dodajemy do udek, szklimy. Następnie dodajemy posiekany czosnek, chwilę smażymy.
Grzyby kroimy na paski, mniejsze możemy w całości. Dodajemy do mięsa i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu.
Po 15 min wlewamy gorący bulion, wsypujemy lubczyk, dusimy dalej przez 40 min, co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie.
Śmietanę rozrabiamy z mąką ( 1 pełna łyżka ) i zimną wodą ( 100 ml ), dodajemy do mięsa i dokładnie rozprowadzamy. Podgrzewamy kilka minut, nie doprowadzamy do wrzenia. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.