Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszone udka kurczaka z boczniakami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 1 kg
masło 2 łyżki
cebula 1 duża
ząbki czosnku 4 szt
boczniaki 150 g
ziemniaki 700 g
bulion warzywny 700 ml
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżka
śmietana 18 proc 2 łyżki
mąka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Duszone udka kurczaka z boczniakami

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące.
W brytfance rozpuszczamy masło, układamy mięso skórą do spodu i smażymy z obu stron na rumiano.
Cebulę siekamy, ziemniaki obieramy i kroimy na większe kawałki (można połówki), dodajemy do udek, szklimy. Następnie dodajemy posiekany czosnek, chwilę smażymy.
Grzyby kroimy na paski, mniejsze możemy w całości. Dodajemy do mięsa i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu.
Po 15 min wlewamy gorący bulion, wsypujemy lubczyk, dusimy dalej przez 40 min, co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie.
Śmietanę rozrabiamy z mąką ( 1 pełna łyżka ) i zimną wodą ( 100 ml ), dodajemy do mięsa i dokładnie rozprowadzamy. Podgrzewamy kilka minut, nie doprowadzamy do wrzenia. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak