Duszone podudzia z kurczaka z ogonówką podane z glazurowaną marchewką

Duszone podudzia z kurczaka z ogonówką podane z glazurowaną marchewką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki dla 4 osób

  • podudzia z kurczaka

    8
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • tymianek

    6 gałązek
  • ząbki czosnku

    3 pokrojone
  • mąka

    1 łyżka
  • szalotka

    8 obranych i posiekanych
  • pieczarki

    200 g
  • ogonówka

    100 g wędzonej
  • seler naciowy

    1 obrana i pokrojona w plastry
  • piwo

    2 butelki malinowego
  • rosół z kury Kucharek

    500 ml
  • nalewka porzeczkowa

    100 ml
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz czarny grubo mielony

    do smaku

glazurowana marchewka

  • marchew młoda

    12
  • szalotka

    12 obranych
  • masło

    1 łyżka
  • orzechy włoskie

    1 garść
  • miód lipowy

    1 łyżka
  • ocet jabłkowy

    1 łyżka
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz czarny grubo mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone podudzia zamarynować w oleju rzepakowym z gałązkami tymianku, czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawić na 2-4 godziny. Zamarynowane mięso oprószyć mąką i obsmażyć na złoty kolor. Do tak przygotowanego kurczaka dodać cebulę, pieczarki, wędzonkę i seler, całość dusić około 10 minut, a następnie dodać piwo i bulion, dusić pod przykryciem do miękkości.
Marchewki obrać i wraz z szalotkami ugotować we wrzącej, osolonej wodzie (ok. 5 minut), a następnie odcedzić. Na rozgrzanym maśle podsmażyć marchewkę, szalotki i orzechy. Doprawić solą i pieprzem, dodać miód i ocet jabłkowy, odstawić w ciepłe miejsce.
Pod koniec duszenia dodać nalewkę, posiekaną natkę pietruszki i całość doprawić do smaku.
Aromatyczne podudzia podawać z glazurowaną marchewką i gotowanymi ziemniakami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

noninka77

22.04.2016 19:00
Pyszności :)

Agnieszka-87-25

22.04.2016 14:28
zachęcajace

anka1988

22.04.2016 13:45
ahh rewelacyjny obiad!

wyattearp

22.04.2016 13:04
rewelacyjne danie :)

Wiktoria29

22.04.2016 12:56
bardzo apetyczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat