Duszona wołowa we własnym sosie

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wołowe bez kości

    500 gramów
  • mąka

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • cebula biała

    2 sztuki
  • śmietana 18%

    100 mililitrów
  • olej do smażenia

  • woda

    150 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Duszona wołowa we własnym sosie foto

1. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą, pieprzem i oprószamy mąką.

Krok 2 - Duszona wołowa we własnym sosie foto
2. Obsmażamy na silnie rozgrzanym oleju na jasnobrązowo z każdej strony. Przekładamy do rondelka.
Krok 3 - Duszona wołowa we własnym sosie foto
3. Cebule kroimy w piórka, szklimy na tłuszczu pozostałym na patelni i przekładamy do rondelka.
Krok 4 - Duszona wołowa we własnym sosie foto
4. Wlewamy wodę i dusimy do miękkości mięsa (w razie potrzeby możemy jej dolać).
Krok 5 - Duszona wołowa we własnym sosie foto

5. Gotową wołowinę przekładamy na półmisek, kroimy w dość grube plastry. Do rondelka wlewamy śmietanę, mieszamy, zagotowujemy i tak powstałym sosem polewamy mięso.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 25.11.2015 07:27
wygląda wspaniale, pysznie
adelajda 28.03.2015 16:58
moje ulubione mięsko, szkoda że takie drogie
gosia56 24.03.2015 18:33
pyszne mięsko;)
norweska20 23.03.2015 10:35
chętnie bym zjadła
ben-ka 23.03.2015 10:30
Apetyczna wołowinka, lubię taką:)
Ewelina1991 23.03.2015 08:03
pysznie wygląda
w mojej kuchni 23.03.2015 01:03
takie danie można zjeść ze smakiem
Adamorek 22.03.2015 21:35
cudowne to mięso
Sroczka 22.03.2015 21:03
Zjadłabym takie mięsko na obiad.
Beatris 22.03.2015 20:59
Smakowicie przygotowane mięsko:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat