Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszona pręga wołowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pręga wołowa 0,5 kg (bez kości)
bulion warzywny 1 l
czosnek ząbki 1 sztuka
Przyprawa do mięs Prymat 1 łyżka
Musztarda miodowa Prymat 1 łyżka
marchew 4 sztuki
mąka 2-3 łyżki
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Duszona pręga wołowa

Kroki postępowania

1
1. Pręgę kroimy na plastry. Każdy plaster rozbijamy tłuczkiem przez folię. Nacieramy przyprawą do mięs i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Krok 1 - Duszona pręga wołowa foto
2
2. Po tym czasie plastry mięsa obtaczamy w mące. Obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano (po 4-5 minut z każdej strony). Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 70 minut.
Krok 2 - Duszona pręga wołowa foto
3
3. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w plasterki marchew, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy na wolnym ogniu jeszcze 20-30 min. Sos w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Podajemy z kaszą, kluseczkami kładzionymi lub makaronem. Smacznego!
Krok 3 - Duszona pręga wołowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 23.11.2015 20:56
smaczne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak