Duszona pręga wołowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pręga wołowa

    0,5 kg (bez kości)
  • bulion warzywny

    1 l
  • czosnek ząbki

    1 sztuka
  • Przyprawa do mięs Prymat

    1 łyżka
  • Musztarda miodowa Prymat

    1 łyżka
  • marchew

    4 sztuki
  • mąka

    2-3 łyżki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Duszona pręga wołowa foto
1. Pręgę kroimy na plastry. Każdy plaster rozbijamy tłuczkiem przez folię. Nacieramy przyprawą do mięs i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Krok 2 - Duszona pręga wołowa foto
2. Po tym czasie plastry mięsa obtaczamy w mące. Obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano (po 4-5 minut z każdej strony). Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 70 minut.
Krok 3 - Duszona pręga wołowa foto
3. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w plasterki marchew, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy na wolnym ogniu jeszcze 20-30 min. Sos w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Podajemy z kaszą, kluseczkami kładzionymi lub makaronem. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 23.11.2015 20:56
smaczne mięsko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat