Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszona papryka faszerowana

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 4 szt
cebula 1 szt
ząbki czosnku 2 szt
mięso mielone 500 g
ryż 200 g
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
kostka warzywna 3 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia 1 szt
ser gouda 5-10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Duszona papryka faszerowana

Kroki postępowania

1
Pokrojoną cebulę i czosnek szklimy na oleju, dodajemy mięso, przyprawiamy solą i pieprzem i lekko podsmażamy. W tym czasie do rondelka wsypujemy ryż i zalewamy go szklanką wody z rozpuszczoną 1 kostką warzywną. Gotujemy aż ryż wchłonie wywar. Podgotowany wrzucamy do mięsa razem z koncentratem pomidorowymi połową startego sera. Mieszamy i przyprawiamy bazylią.
Krok 1 - Duszona papryka faszerowana foto
2
Papryki myjemy. Ostrożnie ścinamy wierzch i wydrążamy pestki. Faszerujemy, posypujemy lekko serem i przykrywamy "kapeluszami". Do wymierzonego garnka do papryk (tak by warzywa się nie poprzewracały) wlewamy ok. 3-4cm wody i rozpuszczamy pozostałe kostki.
Krok 2 - Duszona papryka faszerowana foto
3
Wkładamy papryki wierzchem do góry i dusimy na małym ogniu 1,5 - 2 godzin. Papryki mają być miękkie. Przy wycąganiu uważamy by nie przebić ich spodu - by farsz się nie wysypał :) Smacznego!
Krok 3 - Duszona papryka faszerowana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adam/ZUB3R 06.03.2014 21:35
wygląda smacznie
marta1221 03.06.2013 12:15
rewelacja!!!
Bernadeta1 14.05.2013 20:47
bardzo apetycznie wygląda
Elżbieta17 08.05.2013 23:32
super pomysł na obiad:)
zbysio 30.08.2012 16:24
super
Rafał10 27.08.2012 19:25
wygląda znakomicie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak