Przepis i sposób przygotowania na: Duszona karkówka ze śliwkami i cebulą
Karkówkę bez kości umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, ponacinać nożem głębokie nacięcia i w nie włożyć wymoczone śliwki, posypać solą i przyprawami i wstawić do lodówki na noc lub na kilka godzin. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wkładamy kawałki karkówki i mocno podsmażamy. Obieramy cebulę i czosnek. Czosnek kroimy na plastry i dorzucamy do mięsa, dodajemy cebulę w całości (wybieram małe cebulki) i smażymy chwilkę,troszeczkę podlewamy wodą, dodajemy miód i dusimy, pod przykryciem i co jakiś czas dolewamy troszeczkę wody. Mięso dusimy do miękkości. Podaję z ziemniakami z wody, marchewką gotowaną polaną masełkiem.
SMACZNEGO!!!