Duńskie sledzie w sosie chrzanowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • majtasy

    8 sztuk
  • ogórek konserwowy

    8 plastrów
  • kapary całe Smak

    8 sztuk
  • Chrzan śmietankowy Smak

    3 łyzki
  • majonez tradycyjny

    2 łyzki
  • śmietana 18 proc

    2 łyzki
  • jabłko kwaśne

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • sól do smaku

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • papryka marynowana

    8 paseczków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE ŚLEDZI
Śledzie dokładnie opłukać, zalać zalewą przygotowaną z zimnej przegotowanej wody i octu w proporcjach 4:1. Odstawić do lodówki na ok. 12 godzin.Następnie dokładnie odsączyć. Ogórki konserwowe pokroić w plastry, natomiast paprykę konserwowa w paseczki.Na śledziu położyć plasterek ogórka i paseczki papryki.Spiąć dwoma wykałaczkami ponieważ będą one dzielone na polówki ale to dopiero przed podaniem.
PRZYGOTOWANIE SOSU
Chrzan, majonez oraz śmietanę dokładnie połączyć, jabłko zetrzeć na tarce połączyć z wcześniejszymi składnikami.Doprawić do smaku sola oraz
PODAWANIE ŚLEDZI Do śledziarki przelewamy przyrządzony sos. Ruloniki kroimy na połowę.Układamy na sosie, w każdego śledzia wkładamy kapara.Czerwona cebulkę kroimy w krążki i posypujemy nimi śledzie.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika58 26.12.2012 23:04
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat