Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dufinki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczna 6 łyżek
mąka pszenna 4 łyżki
natka pietruszki 1 pęczek
ser żółty 150 g
jajko 2 szt
Papryka słodka mielona Prymat szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
Sól czosnkowa jodowana Prymat szczypta
olej do smażenia

Porada

Dufinki świetnie pasują do wszystkich rodzajów mięs. Można jeść je także na zimno z ketchupem.

Przepis i sposób przygotowania na: Dufinki

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Ugotowane - odcedzamy i przepuszczamy przez praskę. Studzimy, mieszając łyżką od czasu do czasu.
Po ostygnięciu dodajemy obie mąki, przyprawy, jajka i starty na tarce ser. Wyrabiamy ciasto i formujemy wałeczki.
Krok 1 - Dufinki foto
2
Rozgrzewamy olej, najlepiej robić je we frytkownicy, wrzucamy wałeczki ciasta.
Krok 2 - Dufinki foto
3
Smażymy do złocisto-brązowego koloru, po czym odcedzamy. Osuszamy na papierowym ręczniku.
Krok 3 - Dufinki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 03.10.2016 09:23
ciekawa propozycja
benka 02.10.2016 19:54
Smaczny dodatek, bez niczego też bym zjadła.
mirosława4 02.10.2016 19:02
ciekawe danie
Aleksandra/Olcia 02.10.2016 18:08
fajny dodatek do obiadu lub przekąska z dipem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak