Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
oliwa
2 łyżki -
sok z cytryny
1/2 szklanki -
koper
5 gałązek -
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
1 szczypta -
mango
40 g -
olej z pestek dyni
1 łyżka -
miód pszczeli
1 łyżka -
zalewa z marynowanych rydzów
1/2 łyżeczki -
sól
1 szczypta -
rzepa
40 (biała) -
rydze
40 (marynowane) -
karp
200 filety -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta -
kiełki
20 (mieszane)
Przepis i sposób przygotowania Duet z karpia amerykańskiego i halibuta
Filety z karpia i halibuta umyć, oczyścić z ości, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie zamarynować w oliwie, pieprzu cytrynowym, soku z cytryny, koprze i soli. Odstawić do lodówki na 4-6 godzin.
Filety ułożyć jeden na drugim, zawinąć w folię spożywczą, formując rulon i wstawić do zamrażarki na 24 godziny.
Oliwę z pestek dyni, ocet winny, miód pszczeli i zalewę z marynowanych rydzów wymieszać z pokrojonymi w plastry rydzami. Powstały sos wstawić do lodówki.
Mango i białą rzepę umyć, obrać ze skóry, pokroić w cienkie paski i wymieszać z kiełkami.
Roladę rybną wyjąć z zamrażarki, odczekać ok. 15 minut, a następnie pokroić w cienkie plastry (jak na carpaccio). Plastry rybne rozłożyć na talerzach, na nich ułożyć sałatkę. Całość posypać prażonymi pestkami dyni i skropić sosem.
Komentarze (7)