Duet śledzi podlaskich Marcina Budynka

Duet śledzi podlaskich Marcina Budynka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula biała

    80 g
  • cebula czerwona

    100 g
  • kapary

    5 g
  • miód

    20 g
  • Cynamon mielony Prymat

    1 g
  • Goździki całe Prymat

    1 g
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • masło klarowane

    do smaku
  • chleb razowy

    do smaku
  • chrzan tarty

    do smaku
  • natka pietruszki

    do smaku
  • koper ogrodowy

    do smaku
  • olej lniany

    do smaku
  • wino czerwone wytrawne

    50 ml
  • matiasy

    120 (w oleju)
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Duet śledzi podlaskich Marcina Budynka

Marcin Budynek poleca:

1. Połowę ilości śledzia pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z kaparami pokrojoną w drobną kostkę białą cebulą i posiekanymi ziołami (zachowaj kilka gałązek do dekoracji).
2. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i olejem lnianym.
3. Tak doprawiony tatar ułóż na grzance z chleba razowego posmarowanej chrzanem.
4. Pokrojoną w piórka czerwoną cebulę zeszklij na klarowanym maśle, dodaj miód, cynamon, rozdrobnione goździki. Karmelizuj całość około 3 minut, potem podlej winem i dalej duś. Konfiturę dopraw do smaku.
5. Na konfiturze z czerwonej cebuli ułóż pozostały kawałek śledzia i udekoruj świeżymi ziołami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Agnieszka-87-25 16.04.2017 07:47
bardzo apetycznie wygladaja takie śledzie
Małgorzata92 08.08.2015 15:49
Chętnie wypróbuję.
Rycerz
Rycerz 03.01.2014 11:54
Ciekawy przepis
ziutula
ziutula 09.07.2012 14:30
jestem kaszubką śledziową i też podobnie u nas robimy w korzennych smakach...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat