Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cebula biała
80 g -
cebula czerwona
100 g -
kapary
5 g -
miód
20 g -
Cynamon mielony Prymat
1 g -
Goździki całe Prymat
1 g -
sól
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku -
masło klarowane
do smaku -
chleb razowy
do smaku -
chrzan tarty
do smaku -
natka pietruszki
do smaku -
koper ogrodowy
do smaku -
olej lniany
do smaku -
wino czerwone wytrawne
50 ml -
matiasy
120 (w oleju)
Przepis i sposób przygotowania Duet śledzi podlaskich Marcina Budynka
1. Połowę ilości śledzia pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z kaparami pokrojoną w drobną kostkę białą cebulą i posiekanymi ziołami (zachowaj kilka gałązek do dekoracji).
2. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i olejem lnianym.
3. Tak doprawiony tatar ułóż na grzance z chleba razowego posmarowanej chrzanem.
4. Pokrojoną w piórka czerwoną cebulę zeszklij na klarowanym maśle, dodaj miód, cynamon, rozdrobnione goździki. Karmelizuj całość około 3 minut, potem podlej winem i dalej duś. Konfiturę dopraw do smaku.
5. Na konfiturze z czerwonej cebuli ułóż pozostały kawałek śledzia i udekoruj świeżymi ziołami.
Komentarze (4)