Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
KRUCHE CIASTO
-
mąka
1 szklanka -
cukier puder
0,5 szklanki -
masło
100 g -
żółtko jajek
1 szt.
MASA MAKOWA
-
mak
3 szklanki -
cukier puder
1,5 szklanki -
żółtko jajek
2 szt. -
białko
3 szt. -
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżki -
aromat migdałowy
kilka kropel
MASA SEROWA
-
ser biały
1 kg -
cukier puder
1 i 1/3 szklanki -
jajko
6 szt. -
masło
100 g -
rodzynki
100 g -
aromat migdałowy
kilka kropel
POLEWA
-
gorzka czekolada
Przepis i sposób przygotowania Duet makowo - serowy
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1. CIASTO KRUCHE
Mąkę siekamy z masłem i cukrem pudrem, dodajemy żółtko i energicznie zagniatamy. Powstałe ciasto wsadzamy na 1 godzinę do lodówki, a po tym czasie ścieramy je na tarce o grubych oczkach do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
KROK 2. MASA MAKOWA
Białka ubijamy na sztywną pianę. Mak parzymy wrzątkiem lub gorącym mlekiem, studzimy i mielimy dwukrotnie w maszynce na drobnym sitku. Następnie mak ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, dodajemy bułkę tartą, aromat oraz pianę białkową, mieszamy i przekładamy na kruche ciasto.
KROK 3. MASA SEROWA
Białka oddzielamy od żółtek, a z białek ubijamy pianę. Ser biały mielimy, ucieramy go z żółtkami, masłem i cukrem pudrem, a następnie dodajemy aromat migdałowy, pianę białkową i rodzynki. Powstałe ciasto wykładamy na masę makową.
KROK 4. PIECZENIE I WYKOŃCZENIE
Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 1 godziny. Po upieczeniu ciasto delikatnie studzimy i polewamy jego wierzch rozpuszczoną w kąpieli wodnej ciemną czekoladą - odstawiamy do stężenia polewy.
Życzę smacznego !
Komentarze (5)