Duet makowo - serowy

Duet makowo - serowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

KRUCHE CIASTO

  • mąka

    1 szklanka
  • cukier puder

    0,5 szklanki
  • masło

    100 g
  • żółtko jajek

    1 szt.

MASA MAKOWA

  • mak

    3 szklanki
  • cukier puder

    1,5 szklanki
  • żółtko jajek

    2 szt.
  • białko

    3 szt.
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • aromat migdałowy

    kilka kropel

MASA SEROWA

  • ser biały

    1 kg
  • cukier puder

    1 i 1/3 szklanki
  • jajko

    6 szt.
  • masło

    100 g
  • rodzynki

    100 g
  • aromat migdałowy

    kilka kropel

POLEWA

  • gorzka czekolada

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Duet makowo - serowy

Propozycja na ciasto duet czyli połączenie makowca i sernika na kruchym cieście. Duet doskonale przeplata smaki oraz idealnie komponuje się z popołudniową kawą.

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. CIASTO KRUCHE

Mąkę siekamy z masłem i cukrem pudrem, dodajemy żółtko i energicznie zagniatamy. Powstałe ciasto wsadzamy na 1 godzinę do lodówki, a po tym czasie ścieramy je na tarce o grubych oczkach do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

KROK 2. MASA MAKOWA

Białka ubijamy na sztywną pianę. Mak parzymy wrzątkiem lub gorącym mlekiem, studzimy i mielimy dwukrotnie w maszynce na drobnym sitku. Następnie mak ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, dodajemy bułkę tartą, aromat oraz pianę białkową, mieszamy i przekładamy na kruche ciasto.

KROK 3. MASA SEROWA

Białka oddzielamy od żółtek, a z białek ubijamy pianę. Ser biały mielimy, ucieramy go z żółtkami, masłem i cukrem pudrem, a następnie dodajemy aromat migdałowy, pianę białkową i rodzynki. Powstałe ciasto wykładamy na masę makową.

KROK 4. PIECZENIE I WYKOŃCZENIE

Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 1 godziny. Po upieczeniu ciasto delikatnie studzimy i polewamy jego wierzch rozpuszczoną w kąpieli wodnej ciemną czekoladą - odstawiamy do stężenia polewy.

Życzę smacznego !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Ela15 31.12.2015 14:11
super ciasto
Ada-Gaba 26.12.2015 17:49
smaczne ciasto
Aleksandra/Olcia 26.12.2015 17:13
pyszna klasyka
Anna169Hosz 26.12.2015 15:28
Lubię taka kombinację smakową:)
pestka 26.12.2015 15:26
bardzo smaczne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat