Duet francusko- ruski

Duet francusko- ruski

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • ciasto francuskie

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • sezam

    do posypania

NADZIENIE

  • ser biały

    250 gram
  • ziemniaki ugotowane

    250 gram
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • cebula biała

    2 sztuki
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

  • sól do smaku

  • natka pietruszki

  • olej

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Duet francusko- ruski

Kroki postępowania

Krok 1 - Duet francusko- ruski foto
Ciasto francuskie rozwijamy. Do rozwiniętego przykładamy dno tortownicy. Nożem lub radełkiem wycinamy dwa koła.
Krok 2 - Duet francusko- ruski foto
Pierwsze wycięte koło smarujemy jajkiem, posypujemy mieszanką sezamu i pieczemy około 10-15 minut w 190˚C do zrumienienia.
Drugie wycięte koło smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem, dzielimy na 8 równych części i pieczemy jak pierwsze ciasto.
Krok 3 - Duet francusko- ruski foto
Upieczone francuskie spody studzimy.
Krok 4 - Duet francusko- ruski foto
NADZIENIE:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Ser przekładamy do miski. Dodajemy do niego ziemniaki, zrumienioną cebulę i natkę pietruszki. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pierzem.
Krok 5 - Duet francusko- ruski foto
Gotowe ruskie nadzienie wykładamy na całe, upieczone ciasto francuskie. Na wyłożony farsz układamy francuskie trójkąty. Wierzch tortu dowolnie dekorujemy. U mnie wykończenie stanowią krążki cebuli oraz natka pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Diana Rusiłowicz 07.12.2016 00:05
Apetycznie wygląda!
norweska20 06.12.2016 23:51
smakowicie się prezentuje
Barbara13 06.12.2016 23:48
jak zwykle rewelacja
Patrycja33 06.12.2016 23:32
bardzo chciałabym sprobowac:)
Renataj 06.12.2016 23:07
Chętnie bym spróbowała choćby kawałeczek:)
gusia1000 06.12.2016 22:19
to jedzenie jest super.
teresa18 06.12.2016 22:17
Apetyczna potrawa
Madzai 06.12.2016 22:15
Efektowne :)
MAR3STA 06.12.2016 22:07
bardzo apetyczne
magdow 06.12.2016 21:42
super przepis ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat