Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy zawijas z jabłkiem ,gruszką i borówkami
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru i odrobiną mąki tak by uzyskać konsystencję gęstej śmietany,zostawiamy na 30 min by drożdże zaczęły pracować.
Żółtka i jaja ucieramy na puszystą masę z brązowym cukrem .
Masło topimy i studzimy .
Do jaj wlewamy zaczyn drożdżowy , rum ,masło i powoli mąkę aż do wyrobienia gładkiego ciasta.
Wałkujemy je na płaski placek i dzielimy na pół .
Jabłka ,gruszki obieramy i przesmażamy z kandyzowanym cukrem i rumem na wolnym ogniu by pozbyć się namiaru soku .
Borówki myjemy jesli mamy świeże ,jeśli mrożone to rozmrażamy na sitku i lekko przesmażamy , można też użyć konfitury.
Na jeden placek wykładamy jabłka z gruszkami i zwijamy w rulon .
Na drugi placek nakładamy borówki i zwijamy.
Teraz oba ruloniki zaplatamy ze sobą i przekładamy do formy babkowej ,pieczemy ok 50 min w tem 180st