Drożdżowy zawijaniec z powidłami, cynamonem i lukrem

Drożdżowy zawijaniec z powidłami, cynamonem i lukrem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

W tym roku na moim świątecznym stole na pewno znajdzie się taki drożdżowy zawijaniec z dużą ilością powidła śliwkowego, oczywiście powidło z domowej spiżarni i z dużą ilością pachnącego cynamonu. Wam również polecam to ciasto. Zanotujcie przepis i upieczcie na święta. Uwierzcie, jest pyszne!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Rozczyn:

  • drożdże świeże

    3 dag
  • mleko ciepłe

    0.5 szklanki
  • cukier

    2 łyżeczki
  • mąka tortowa

    2 łyżki

Ciasto:

  • mąka tortowa

    2.5 szklanki
  • cukier

    0.5 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko

    1 sztuka
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • masło lub margaryna

    2 łyżki

Nadzienie:

  • powidła śliwkowe (węgierkowe)

    1 słoik
  • cynamon mielony

    2 łyżeczki

Lukier:

  • białko

    1 sztuka
  • cukier puder

    1 szklanka

Dodatkowo:

  • orzechy włoskie siekane

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie pysznego ciasta drożdżowego:

Krok 1 - Drożdżowy zawijaniec z powidłami, cynamonem i lukrem foto
Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.
Krok 2 - Drożdżowy zawijaniec z powidłami, cynamonem i lukrem foto
Ciasto: Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy, powinna być ciepła, ale nie gorąca czy zimna. Jajko, żółtko i oba cukry ucieramy na puszystość. Do mąki dajemy rozczyn, masło i utarte jajka. Zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dosypujemy mąki tortowej, a gdy jest zbyt twarde dolewamy odrobinę ciepłego mleka.
Krok 3 - Drożdżowy zawijaniec z powidłami, cynamonem i lukrem foto
Wyrastanie: Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około półtorej godziny w ciepłe miejsce.
Krok 4 - Drożdżowy zawijaniec z powidłami, cynamonem i lukrem foto
Rolowanie: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o długości foremki, czyli tak około 30 cm, szerokość około 27 cm. Ciasto smarujemy powidłem i oprószamy mielonym cynamonem według uznania. Uwielbiam cynamon, więc go nie żałowałam.
Krok 5 - Drożdżowy zawijaniec z powidłami, cynamonem i lukrem foto
Do pieczenia: Następnie ciasto zwijamy w rulon i przekładamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Jeżeli chcemy, żeby nadzienie nam nie wypłynęło podczas pieczenia należy z jednej strony ciasta pozostawić pasek bez nadzienia, ja niestety całe ciasto wysmarowałam powidłem i już podczas przenoszenia do formy nadzienie trochę wypłynęło, a co za tym idzie w trakcie pieczenia również.
Krok 6 - Drożdżowy zawijaniec z powidłami, cynamonem i lukrem foto
Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45-50 minut. Upieczone dokładnie studzimy.
Krok 7 - Drożdżowy zawijaniec z powidłami, cynamonem i lukrem foto
Lukier: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję i będzie biały. Możemy nie zużyć całego cukru, dlatego dodajemy go stopniowo, jego ilość zależy od wielkości białka. Pamiętajmy o wcześniejszym sparzeniu jajka. Gotowy lukier rozsmarowujemy na ciasto pozwalając mu lekko spływać po bokach. Posypujemy posiekanymi orzechami i odstawiamy do zastygnięcia lukru.
Krok 8 - Drożdżowy zawijaniec z powidłami, cynamonem i lukrem foto
Podanie. Gotowe ciasto kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.

Uwielbiam piec ciasta drożdżowe. Wiele osób narzeka, że dużo pracy przy nich i nie zawsze się udają. Mam to szczęście, że uwielbiam wyrabiać ciasto drożdżowe i zawsze mi się udaje. Ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości i ciepła. W zagniataniu nie pomoże żaden robot kuchenny, musimy użyć własnych rąk i dać ciastu trochę własnego ciepła. Kocham zaskakiwać moją rodzinę różnymi słodkościami, a oni odwdzięczają mi się zjadając wszystko do ostatniego okruszka. W tym roku na moim świątecznym stole na pewno znajdzie się taki drożdżowy zawijaniec z dużą ilością powidła śliwkowego, oczywiście powidło z domowej spiżarni i z dużą ilością pachnącego cynamonu. Wam również polecam to ciasto. Zanotujcie przepis i upieczcie na święta. Uwierzcie jest pyszne. Zachęcam do pieczenia i smacznego życzę :)
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Ciasto można pokroić na około 16 kawałków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

21.12.2018 12:42
Rolada prezentuje się pięknie i na pewne jest bardzo smaczna.;)

Babeczka35

01.01.2019 19:52
Jest pyszna, więc polecam :)

Bożena Matuszczyk

21.12.2018 12:41
Drożdżowe ciasta zawsze są bardzo smaczne i najczęściej przygotowuje się je na święta,;)

Babeczka35

01.01.2019 19:52
U mnie drożdżowe ciasta są bardzo często. Bardzo je lubimy.

bietka

20.12.2018 21:07
Pyszny zawijaniec, moja mama taki czasami robi :)

Babeczka35

01.01.2019 19:53
Dziękuję :) Mama wie co dobre :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat