Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Rozczyn:
-
drożdże świeże
3 dag -
mleko ciepłe
0.5 szklanki -
cukier
2 łyżeczki -
mąka tortowa
2 łyżki
Ciasto:
-
mąka tortowa
2.5 szklanki -
cukier
0.5 szklanki -
jajko
1 sztuka -
żółtko jajek
1 sztuka -
cukier waniliowy
1 sztuka -
masło lub margaryna
2 łyżki
Nadzienie:
-
powidła śliwkowe (węgierkowe)
1 słoik -
Cynamon mielony Prymat
2 łyżeczki
Lukier:
-
białko
1 sztuka -
cukier puder
1 szklanka
Dodatkowo:
-
orzechy włoskie siekane
2 łyżki -
mąka pszenna
4 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Drożdżowy zawijaniec z powidłami, cynamonem i lukrem
Wykonanie pysznego ciasta drożdżowego:







Uwielbiam piec ciasta drożdżowe. Wiele osób narzeka, że dużo pracy przy nich i nie zawsze się udają. Mam to szczęście, że uwielbiam wyrabiać ciasto drożdżowe i zawsze mi się udaje. Ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości i ciepła. W zagniataniu nie pomoże żaden robot kuchenny, musimy użyć własnych rąk i dać ciastu trochę własnego ciepła. Kocham zaskakiwać moją rodzinę różnymi słodkościami, a oni odwdzięczają mi się zjadając wszystko do ostatniego okruszka. W tym roku na moim świątecznym stole na pewno znajdzie się taki drożdżowy zawijaniec z dużą ilością powidła śliwkowego, oczywiście powidło z domowej spiżarni i z dużą ilością pachnącego cynamonu. Wam również polecam to ciasto. Zanotujcie przepis i upieczcie na święta. Uwierzcie jest pyszne. Zachęcam do pieczenia i smacznego życzę :)
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Ciasto można pokroić na około 16 kawałków.![]()
Komentarze (5)