Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy zawijaniec z budyniem, konfiturą i rodzynkami :)

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rozczyn

mleko 1/4 szklanki
mąka 1/4 szklanki
cukier 1 łyżka
drożdże 1/3 kostki

Reszta ciasta

masło lub margaryna 1/4 kostki
mleko 2% 1/3 szlanki
jajko 1 sztuka
cukier 1/3 szklanki
mąka 2,5 szklanki

Masa budyniowo-konfiturowa

budyń czekoladowy 1 opakowanie
mleko 300 ml
konfitura żurawinowa 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy zawijaniec z budyniem, konfiturą i rodzynkami :)

Kroki postępowania

1
Podgrzewamy mleko, wlewamy je do miseczki. Wykruszamy do niego drożdże i mieszamy tak aby się rozpuściły. Potem dodajemy cukier oraz mąkę. Wszystko razem doikłądnie mieszamy i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Krok 1 - Drożdżowy zawijaniec z budyniem, konfiturą i rodzynkami :) foto
2
Teraz zajmujemy się resztą ciasta. Masło rozpuszczamy i mieszamy je z mlekiem, a następnie z rozczynem. Dodajemy do tego mąkę oraz cukier i ponownie mieszamy. Odstawiamy na godzinę.
Krok 2 - Drożdżowy zawijaniec z budyniem, konfiturą i rodzynkami :) foto
4
Proszek budyniowy mieszamy w 100 ml mleka, resztę, czyli 200 ml zagotowujemy. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy mleko z proszkiem budyniowym i gotujemy do zgęstnienia. Gotowy budyń odstawiamy do ostygnięcia. Gdy wystygnie miksujemy go wraz z konfiturą.
Krok 3 - Drożdżowy zawijaniec z budyniem, konfiturą i rodzynkami :) foto
5
Ciasto po wyrośnięciu przekładamy na stolnicę lub blat i rozwałkowujemy na kształt prostokąta.
Krok 4 - Drożdżowy zawijaniec z budyniem, konfiturą i rodzynkami :) foto
6
Ciasto smarujemy naszym budyniem, zostawiając po 1cm od każdego z brzegów,
Krok 5 - Drożdżowy zawijaniec z budyniem, konfiturą i rodzynkami :) foto
7
Ciasto zwijamy w rulon i przecinamy nożem wzdłuż zostawiając około 4 cm nie rozciętego ciasta. Powstałe dwa końce zaplatamy na przemian (coś na wzór warkocza, tylko, ze z dwóch końców :) )
Krok 6 - Drożdżowy zawijaniec z budyniem, konfiturą i rodzynkami :) foto
8
Ciasto ostrożnie układamy w tortownicy. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie przez 10-15 min. Następnie w ciasto dociskamy rodzynki. Pieczemy przez 40-45 minut w 180 stopniach.
Krok 7 - Drożdżowy zawijaniec z budyniem, konfiturą i rodzynkami :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mały_łasuch 02.03.2015 18:54
Pysznie wygląda, chyba spróbuję robić takiego zawijańca

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak