Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy zawijaniec
4 łyżki majonezu
1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Parówki obrać z osłonek, wrzucić na 3 minuty do wrzątku, pogotować i wyjąć do studzenia. Paprykę, oba sery i cebulę pokroić w kostkę. Oliwki pokroić w plasterki, pomidory i kapustę w paski. Kukurydzę osączyć z zalewy. Parówki pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki farszu włożyć do miski i dokładnie wymieszać.
Wszystkie składniki ciasta wrzucić do miski i wymieszać. Wyrabiać ręką. Ciasto ma mieć postać niezbyt twardej kuli.
Stolnicę posypać dużą ilością mąki. Wyłożyć ciasto i rozwałkować na cienki kwadratowy placek. Na 3/4 placka nałożyć farsz. Zwinąć jak roladę. Położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną olejem. Ponakłuwać wierzch widelcem i pozostawić do wyrośnięcia.
Roladę posmarować białkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piec ok. 40 minut.