Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy pieróg z kurkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurki 1 szklanka
szynka 15 dag
ser żółty 15 dag
cebula 1 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sos pomidorowy
sos czosnkowy
Ciasto:
mąka 1/2 kg
drożdże 1/2 kostki
sól
cukier 1 łyżeczka
mleko 4 łyżki
olej rzepakowy 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy pieróg z kurkami

W misce robimy rozczyn z drożdży . Drożdże kruszymy dodajemy cukier ,ciepłe mleko ,mieszamy . Posypujemy mąką nakrywamy ściereczka odstawiamy aż wyrośnie. Do dużej miski dajemy mąkę dodajemy sól. Mieszamy wlewamy wyrośnięty rozczyn ,lekko mieszamy dodajemy olej i ciepłą wodę ,wyrabiamy ciasto drożdżowe. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na duże kółko .Wielkość koła 2 razy wielkość blachy na której będziemy piekli pizze. Jedną połowę koła smarujemy sosem pomidorowym ,ketchupem co mamy w domu . Posypujemy ziołami prowansalskimi. Kurki obieramy myjemy i smażymy na łyżeczce oleju wraz z cebulką . Na ciasto kładziemy plasterki szynki na to podsmażone kurki z cebulą .Nakładamy ser zółty . Zamykamy pieroga .Sklejając boki . Pieroga przekładamy na blachę pieczemy w 220 stopniach ok 25 min . Podajemy z sos czosnkowym i ketchupem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 21.10.2012 10:57
mmm pyszności;]
kasiaw 31.08.2012 09:03
pycha
iknkirke 03.08.2012 09:46
bardzo dobry
iwa643 23.07.2012 06:48
Pyszna kolacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak