Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy makowiec z żurawiną

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

drożdże świeże 25 g
mleko ciepłe 3/4 szklanki
cukier 1/2 szklanki
masło 100 g
mąka tortowa 2 i 1/4 szklanki
mielony len 1/4 szklanki
jajko 1 sztuka

Masa makowa

mak suchy 250 g
woda wrząca 1 szklanka
masło 1 czubata łyżka
miód 4 łyżki
mleko 3 łyżki
żurawina suszona 3 garście
aromat migdałowy wg uznania
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy makowiec z żurawiną

Kroki postępowania

1
Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem łyżki cukru, odłożyć na chwilę.
Krok 1 - Drożdżowy makowiec z żurawiną foto
2
Masło roztopić, przestudzić. Mąkę dokładnie wymieszać z mielonym lnem i resztą cukru.
Krok 2 - Drożdżowy makowiec z żurawiną foto
3
Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, jajka i masło.
Krok 3 - Drożdżowy makowiec z żurawiną foto
4
Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Drożdżowy makowiec z żurawiną foto
5
Masa makowa: Mak przesypać do garnka, zalać wrzątkiem, zagotować. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut, od czasu do czasu zamieszać.
Mak ostudzić, następnie trzykrotnie zmielić. Masło roztopić z miodem i mlekiem.
Krok 5 - Drożdżowy makowiec z żurawiną foto
6
Do tego dodać mak, żurawinę (jak jest bardzo sucha, to namoczyć ją wcześniej), odrobinę aromatu migdałowego i żółtko. Dokładnie wymieszać.
Krok 6 - Drożdżowy makowiec z żurawiną foto
7
Białko ubić na sztywno. Pianę z białka dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać.
Krok 7 - Drożdżowy makowiec z żurawiną foto
8
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć w duży prostokąt. Na cieście rozłożyć masę makową (jeden dłuższy bok zostawić bez maku).
Krok 8 - Drożdżowy makowiec z żurawiną foto
9
Zwinąć ścisłą roladę zaczynając od dłuższego boku z makiem. Roladę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką, odłożyć na ok. 20 minut do podrośnięcia. Makowiec piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Jeszcze ciepłe ciasto polukrować, dowolnie udekorować.
Krok 9 - Drożdżowy makowiec z żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 28.07.2016 22:52
lubię takie wypieki
Alex_M 26.07.2016 22:39
kroję sobie gruuuby plaster ;)
Janina 26.07.2016 20:35
Super wyszedł;))
Mama niejadka 26.07.2016 18:22
Pyszne ciasto
ben-ka 26.07.2016 16:50
Jak ja dawno nie jadłam takiej strucli.......................
Wacław 26.07.2016 16:43
pyszny ten makowiec :-)
agnieszka214 26.07.2016 15:35
Moje ulubione ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak