Drożdżowy chleb dyniowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    350g pieczonej
  • mleko

    100 g
  • cukier

    1 lyzeczka
  • drożdże świeże

    15 g
  • olej rzepakowy

    1 lyzka
  • mąka pszenna typ 650

    650 g
  • sól

    8 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżowy chleb dyniowy foto
Dynię obrać ze skóry, miąższ wrzucić do garnuszka, zmiksować blenderem na puree.
Krok 2 - Drożdżowy chleb dyniowy foto

Do pojemnika robota wsypać mąkę i sól. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Rozczyn wlać do pojemnika z mąką,
Krok 3 - Drożdżowy chleb dyniowy foto
dodać puree z dyni i olej. Zagnieść elastyczne ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Krok 4 - Drożdżowy chleb dyniowy foto

Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść krótko i uformować podłużny bochenek.
Krok 5 - Drożdżowy chleb dyniowy foto
Włożyć do formy 15x28cm. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia (30-40 minut).
Krok 6 - Drożdżowy chleb dyniowy foto

Po tym czasie chleb naciąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Piec 20 minut, obniżyć do 180 i piec jeszcze 30 minut. Gdyby chleb się za szybko rumienił przykryć folią aluminiową. Wystudzić na kratce

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 12.01.2015 09:23
Chętnie bym spróbowała......
Ada-Gaba 15.11.2014 15:42
ciekawy przepis, rewelacyjny chlebek
IwonaDD 07.10.2014 12:36
piękny chlebuś!
Mniam 07.10.2014 11:44
Fantastyczny chlebuś. Chyba się pokuszę i upiekę :)
mysza75 07.10.2014 10:33
jakie piękny chlebuś z dynią mniam
Wiktoria29 07.10.2014 09:19
wygląda świetnie
Alex_M 06.10.2014 19:45
dziękuję Wam :) @Janina, to prawda, wyszedł mięciutki i delikatny jak bułeczka :)
Mama niejadka 06.10.2014 19:40
Super chlebek :)
Kolorowa 06.10.2014 19:40
Bardzo na czasie ;)
irenka 06.10.2014 19:36
przepyszny ten Twój chleb

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat