APM

Drożdżówki z serem i truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    300 gram
  • drożdże

    20 gram
  • mleko

    0,5 szklanka
  • cukier

    6 łyżka
  • jajko

    1 sztuka
  • masło

    50 gram
  • ser biały

    250 gram
  • truskawki

  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • cukier

    do smaku do truskawek i sera
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko, cukier, roztopiony tłuszcz i drożdże rozmieszane z mlekiem.
Wyrabiamy elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy w cieple miejsce do podwojenia objętości.

W międzyczasie przygotowujemy serek:

Ucieramy go z żółtkiem i cukrami.

Truskawki:

Umyte kroimy na mniejsze części i mieszamy z cukrem oraz mąką.
Kiedy ciasto już pięknie urośnie dzielimy je na 6 równych części, z każdej formujemy kulę. Każdą bułeczę rozwałkowujemy nakładamy ser, truskawki, składamy i dobrze zwijamy.

Uformowane drożdżówki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180' przez ok. 25 minut.

Oprószamy cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika58 08.09.2012 10:06
pyszne
Zdzisław 22.08.2012 10:32
lubię takie drożdżowki
iziona 22.08.2012 08:10
Pyszne, a zdjęcie jak malowane

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat