Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
300 gram -
drożdże
20 gram -
mleko
0,5 szklanka -
cukier
6 łyżka -
jajko
1 sztuka -
masło
50 gram -
ser biały
250 gram -
truskawki
-
mąka ziemniaczana
1 łyżka -
cukier waniliowy
1 opakowanie -
żółtko jajek
1 sztuka -
cukier
do smaku do truskawek i sera
Przepis i sposób przygotowania Drożdżówki z serem i truskawkami
Wyrabiamy elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy w cieple miejsce do podwojenia objętości.
W międzyczasie przygotowujemy serek:
Ucieramy go z żółtkiem i cukrami.
Truskawki:
Umyte kroimy na mniejsze części i mieszamy z cukrem oraz mąką.
Kiedy ciasto już pięknie urośnie dzielimy je na 6 równych części, z każdej formujemy kulę. Każdą bułeczę rozwałkowujemy nakładamy ser, truskawki, składamy i dobrze zwijamy.
Uformowane drożdżówki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180' przez ok. 25 minut.
Oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze (3)