Drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże świeże

    25 gram
  • mleko letnie

    250 gram
  • cukier

    60 gram
  • jajko

    2 sztuki
  • masło roztopione

    75 gram
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • cukier puder

    2 łyżki
  • masło miękkie

    30 gram
  • twaróg

    200 (mielony)
  • mąka chlebowa

    600 pszenna
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Drożdżówki z serem

Z drożdży zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać mleko, cukier i jajka, dodać mąkę i gotowy rozczyn. Chwilę wyrabiać, następnie dodać roztopione i chłodne masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto chwilę wyrobić, podzielić na 15 równych kawałków. Uformować 15 kul-bułeczek, zostawić nakryte ściereczką, aż podrosną, około 20-30 minut. Po tym czasie zrobić wgłębienia /ja robiłam dnem szklanki/, nakładać wcześniej przygotowane nadzienie serowe. Wystarczy wszystkie składniki nadzienia dokładnie zmiksować.

Nagrzać piekarnik do temperatury 160*C, piec bułeczki ok.20 min. Jeśli będą się mocno rumieniły, przykryć folią aluminiową. Studzić na kratce kuchennej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

IZABELA29 25.11.2013 08:58
bardzo takie lubię .
barbara11561 13.11.2013 10:52
przepyszne domowe drożdżówki:)
alaaa 02.04.2013 17:45
domowe drożdżówki są pyszne,a ten zapach w kuchni,,,
caralajna 17.03.2013 06:58
idealne :)
cooleczka 07.02.2012 17:45
jakie ładne :)
ben-ka 07.12.2011 09:07
piękne,jak malowane:)
IZABELA29 07.11.2011 08:47
drożdżówki uwielbiam
ela16 28.08.2011 10:38
dobre
Ewelina38 20.06.2011 11:13
super, bardzo apetyczne wyglądają te bułeczki
iziona 20.05.2011 18:12
Wspaniałe,aż zrobiłam się głodna jak je teraz zobaczyłam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat