Drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże świeże

    25 gram
  • mleko letnie

    250 gram
  • cukier

    60 gram
  • jajka

    2 sztuki
  • masło roztopione

    75 gram
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • żółtko jaja

    1 sztuka
  • cukier puder

    2 łyżki
  • masło miękkie

    30 gram
  • twaróg

    200 (mielony)
  • mąka chlebowa

    600 pszenna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z drożdży zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać mleko, cukier i jajka, dodać mąkę i gotowy rozczyn. Chwilę wyrabiać, następnie dodać roztopione i chłodne masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto chwilę wyrobić, podzielić na 15 równych kawałków. Uformować 15 kul-bułeczek, zostawić nakryte ściereczką, aż podrosną, około 20-30 minut. Po tym czasie zrobić wgłębienia /ja robiłam dnem szklanki/, nakładać wcześniej przygotowane nadzienie serowe. Wystarczy wszystkie składniki nadzienia dokładnie zmiksować.

Nagrzać piekarnik do temperatury 160*C, piec bułeczki ok.20 min. Jeśli będą się mocno rumieniły, przykryć folią aluminiową. Studzić na kratce kuchennej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

25.11.2013 08:58
bardzo takie lubię .

barbara11561

13.11.2013 10:52
przepyszne domowe drożdżówki:)

alaaa

02.04.2013 17:45
domowe drożdżówki są pyszne,a ten zapach w kuchni,,,

caralajna

17.03.2013 06:58
idealne :)

cooleczka

07.02.2012 17:45
jakie ładne :)

ben-ka

07.12.2011 09:07
piękne,jak malowane:)

IZABELA29

07.11.2011 08:47
drożdżówki uwielbiam

ela16

28.08.2011 10:38
dobre

Ewelina38

20.06.2011 11:13
super, bardzo apetyczne wyglądają te bułeczki

iziona

20.05.2011 18:12
Wspaniałe,aż zrobiłam się głodna jak je teraz zobaczyłam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat