Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z jablkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 50 dag
mleko 200 ml
masło 10 dag
drożdże 20 g
cukier 1/2 szklanki
sól 2 szczypty
jabłka 6 sztuk
jajko 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z jablkami

Masło roztopić, wystudzić. Pół szklanki mleka podgrzać, żeby było letnie. Dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać jedno jajko, pozostałe mleko, cukier, 2 szczypty soli, masło płynne, wyrośnięte drożdże, wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Jabłka obrać, pokroić w cieniutkie pół plasterki. Ciasto rozwałkować, pokroić na prostokąty. Na każdy prostokąt położyć jabłka, zawinąć w ciasto, uformować drożdżówkę. Ułożyć na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia. Jajko roztrzepać widelcem, posmarować drożdżówki. Piec w nagrzanym piekarniku ok 200 stopni 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 09.04.2014 08:58
bardzo dobra
Stenka 05.10.2012 07:45
smaczne
Konczi 04.08.2012 17:57
aż chciałoby się zjeść !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak