Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżówki z dżemem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
mleko 3/4 szklanki
dżem
masło 1/4 kostki
jaja 2 sztuki
drożdże świeże 30 g
sól do smaku
cukier 1 łyżka

Porada

Można zamiast dżemu użyć kremu czekoladowego

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżówki z dżemem

W pół szklance ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę z solą przesiewamy. dodajemy jajka, pozostałą część ciepłego mleka oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto i dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy i zostawiamy aż wyrośnie. Jak ciasto wyrośnie wałkujemy na cienki placek a następnie wycinamy z niego paski na około 3-4 cm szerokie. Smarujemy dżemem paski i zwijamy w rulon.
Pieczemy ok 30 min. w temperaturze 180 st.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 12.10.2014 12:58
fajnie wyglądają, kuszące
Gracer 11.10.2014 20:09
takie fajne
Megg 11.10.2014 19:34
hmmm pysznie się prezentują

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak