Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z budyniem i marmoladą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 10 dag
margaryna 15 dag
cukier kryształ 5 łyżek
mleko 2 szklanki
żółtko jajek 5 żółtek
sól 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z budyniem i marmoladą

Do 1/2 szklanki letniego mleka dodaję 2 łyżki cukru ,pokruszone drożdże oraz łyżka mąki wszystko delikatnie mieszamy. Tak przygotowany rozczyn zostawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem a margarynę roztopić. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn żółtka cukier , sól oraz letnie mleko. Wyrabiamy ciasto wlać przestłudzony tłuszcz i ciasta pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość należy ciasto rozwałkować i formułować drożdżówki. W środek drożdżówki dajemy budyń i marmoladę . Następnie smarujemy drożdżówki rozkłóconym żółtkiem i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu drożdżówek wstawiamy je do rozgrzanego piekarnika w temperaturze 160-170 na 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 21.02.2015 12:41
@Wacław i to bardzo pyszne szybko zniknęły z tacki :)
Wacław 21.02.2015 10:58
na pewno sa pyszne :-)
Agata3 21.02.2015 10:50
ale pyszności :)
Mietek z20 21.02.2015 09:43
Ale pyszniutkie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak