Drożdżówki z budyniem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka

    3 szkl
  • mleko

    3/4 szkl
  • masło

    1/4 kostki
  • sól

  • żółtko jajek

    2 szt
  • cukier

    1/2 szkl
  • aromat waniliowy

  • skórka pomarańczowa

  • drożdże świeże

    3-4 dag

Nadzienie

  • budyń waniliowy

    2 op
  • mleko

    800 ml
  • masło

    1 łyżka
  • cukier

    3 łyżki
  • morele suszone

    6 szt
  • śliwki suszone

    6 szt
  • rodzynki

    garść
  • czekolada mleczna

    1/2 tabliczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżówki z budyniem  foto
To ciasto drożdżowe jest bardzo proste do przyrządzenia, na wstępnie napiszę, że nie może się nie udać :) Do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy skórkę, jajka, masło i olejek. Mleko podgrzewamy, aby było lekko ciepłe (nie może nas parzyć) i rozpuszczamy w nim drożdże, a następnie wlewamy do reszty składników. Wszystko dokładnie miksujemy lub wyrabiamy rękoma i zostawiamy pod przykryciem na ok 40 minut.
Krok 2 - Drożdżówki z budyniem  foto
Z mleka na budyń odlewamy 1 szklankę i rozpuszczamy w niej proszek budyniowy. Resztę mleka gotujemy z 3 łyżkami cukru. Gdy mleko się już podnosi, wlewamy do niego budyń i gotujemy, aż masa zacznie odchodzić od garnka. Na samym końcu dodajemy masło i dokładnie mieszamy.
Bakalie kroimy na mniejsze kawałki.
Gdy ciasto jest już bardzo ładnie wyrośnięte, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką i krótko przerabiamy. Wałkujemy na grubość ok 1 cm i wykrawamy szklanką lub miseczką drożdżówki, a ich środek spłaszczamy np. szklanką.
Krok 3 - Drożdżówki z budyniem  foto
Układamy na blaszce do pieczenia (może być ciasno), napełniamy budyniem i posypujemy bakaliami. Pieczemy w 180*C przez ok 20 minut (czas się może wydłużyć lub skrócić w zależności od wielkości i grubości drożdżówek).
Krok 4 - Drożdżówki z budyniem  foto
Gotowe, wystudzone drożdżówki polewamy roztopioną czekoladą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mama niejadka 20.03.2015 08:28
super bułeczki
mami93 20.03.2015 00:23
pyszności :)
monikaT83 19.03.2015 21:03
cudowne drożdzóweczki:)
monikaT83 19.03.2015 21:00
cudowne drożdzóweczki:)
erym 19.03.2015 20:33
domow cukiernia najlepsza!
pajbek 19.03.2015 20:32
Pyszna :-)
misia53 19.03.2015 20:10
oj ,śliczne , poproszę jedną
IKrakowianka 19.03.2015 19:22
bardzo apetyczne
cukiereczek 19.03.2015 19:19
domowe,smaczne idealne do pracy
romanrafal 19.03.2015 18:26
świetne bułeczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat