Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki pszenno-orkiszowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka orkiszowa 3 szklanki
mąka pszenna 3 szklanki
mleko 1 szklanka
masło 200 g
cukier 3 łyżki
drożdże suche 2,5 łyżeczki
jajko 1 szt
żółtko jajek 3 szt
sól szczypta

nadzienie

marmolada z róży 1 mały słoik

dodatkowo

jajko 1 szt
mleko 1 łyżka
cukier puder do posypania drożdżówek

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki pszenno-orkiszowe

Masło rozpuszczamy, mleko podgrzewamy, aby było ciepłe. Wszystkie składniki ciasta oprócz masła wsypujemy do miski i zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło i kontynuujemy zagniatanie. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy, a następnie rwiemy kawałki caista, rozpłaszczamy w dłoniach na okrągły placek, na środek kładziemy marmoladę i dokładnie zlepiamy na środku i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki odstawiamy na 45 min. Następnie smarujemy je jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piekarnik rozgrzewamy. Drożdżówki pieczemy w 170 stopniach przez 30-40 min. aż będą rumiane. Ostygnięte drożdżówki posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 12.10.2017 19:16
Ale apetyczne. :)
bietka 12.10.2017 13:52
Wyglądają bardzo apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak