Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki jabłkowo-rabarbarowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 gram
drożdże 40 gram
cukier 6 łyżek
sól szczypta
jajko 1 sztuka
płatki owsiane 2 łyżki
mleko 3/4 szklanki
olej 2 łyżki
jabłka 2 sztuki
rabarbar 3 laski
woda 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki jabłkowo-rabarbarowe

W łyżce wody rozpuścić 3 łyżki cukru i redukować aż powstanie tzw. glazura. Jabłka i rabarbar umyć, osuszyć i obrać ze skóry. Kolejno pokroić w drobną kostkę lub talarki. Dodać do glazury i dokładne wymieszać.
Wszystkie pozostałe składniki wsypać do malaksera i dokładnie wyrobić cisto. Podzielić je na małe części i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. W każdym powstałym placuszku zrobić wgniecenie np. szklanką i wedle uznania nakładać jabłkowo-rabarbarowy farsz. Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem, żeby nabrał rumianego koloru. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 27.01.2015 14:09
pyszne na II sniadanie
Barbara13 26.01.2015 22:02
pyszniutkie drożdżóweczki,najlepsze domowe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak