Drożdżówki jabłkowo-rabarbarowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    500 gram
  • drożdże

    40 gram
  • cukier

    6 łyżek
  • sól

    szczypta
  • jajko

    1 sztuka
  • płatki owsiane

    2 łyżki
  • mleko

    3/4 szklanki
  • olej

    2 łyżki
  • jabłka

    2 sztuki
  • rabarbar

    3 laski
  • woda

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W łyżce wody rozpuścić 3 łyżki cukru i redukować aż powstanie tzw. glazura. Jabłka i rabarbar umyć, osuszyć i obrać ze skóry. Kolejno pokroić w drobną kostkę lub talarki. Dodać do glazury i dokładne wymieszać.
Wszystkie pozostałe składniki wsypać do malaksera i dokładnie wyrobić cisto. Podzielić je na małe części i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. W każdym powstałym placuszku zrobić wgniecenie np. szklanką i wedle uznania nakładać jabłkowo-rabarbarowy farsz. Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem, żeby nabrał rumianego koloru. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 27.01.2015 14:09
pyszne na II sniadanie
Barbara13 26.01.2015 22:02
pyszniutkie drożdżóweczki,najlepsze domowe :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat