Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdzówki grillówki

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto

mąka pszenna 1/2 kg
mleko 1 szklanka
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
cukier 1/2 szklanki
drożdże 5 dkg
ser biały 3 łyżki
margaryna 8 dkg
sól szczypta

Na nadzienie

ser biały 15 dkg
borówki 1 szklanka
cukier 3-4 łyżki
jajko 1 sztuka

Na kruszonkę

masło 2 łyżki
mąka pszenna 1/2 szklanki
cukier puder 3-4 łyżki

Porada

Do wyrabiania ciasta drożdzowego wszystkie jego składniki powinny mieć jednakową temperaturę ( ogrzane)

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdzówki grillówki

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzać, makę przesiać do miski , zrobić w środku dołeczek. Drożdze rozetrzeć z łyżką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka, wlac w dołeczek i przyprószyć mąką. Przykryć ściereczką miskę i pozostawić do wyruszania się.
Krok 1 - Drożdzówki grillówki foto
2
Do rozczynu dodać ciepłe mleko , jajko , żółtko i cukier , wyrobić
Krok 2 - Drożdzówki grillówki foto
3
Margarynę rozpuścić na ogniu i ciepłą (nie gorącą) wlać do ciasta , wyrobić.
Krok 3 - Drożdzówki grillówki foto
4
3 łyżki twarogu rozdrobnić widelcem.
Krok 4 - Drożdzówki grillówki foto
5
W końcowej fazie wyrabiania dodać twaróg i jeszcze wyrobić. Pszyprószyć mąką , przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 5 - Drożdzówki grillówki foto
6
Przygotować ser na farsz.: jajko , cukier i ser dobrze rozetrzeć.
Krok 6 - Drożdzówki grillówki foto
7
Borówki oczyścić z ogonków lub innych nieczystości.
Krok 7 - Drożdzówki grillówki foto
8
Gdy ciasto podwoi swą objętość urywamy z miski po kawałku i formujemy okrągłe placuszki tworząc w środku dołeczek. Nakładamy najpierw warstwę sera , na ser nakładamy borówki i zabieramy się za kruszonkę. Cukier z mąką i masłem rozetrzeć aby się kruszyło. Podrośnięte drożdzówki posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 25-30 minut . ( 170*C)
Krok 8 - Drożdzówki grillówki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 19.03.2015 06:48
najlepsze domowe
Ela15 28.07.2014 13:40
wyglądają apetycznie
Jagódka77 26.07.2014 12:50
rewelacyjnie się prezentują
barbara11561 26.07.2014 00:01
przepyszne drożdżóweczki:)
Kejti 23.07.2014 23:30
Super się prezentują,chętnie skubnę jedną :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak