Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka ze śliwką i kruszonką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3,5 szklanki
mleko 1 szklanka
drożdże 3 gramy
cukier 1,5 szklanki
masło 1/4 kostki
żółtko jajek 1 sztuka
olej roślinny 0,5 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
śliwki 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka ze śliwką i kruszonką

Kroki postępowania

1
Składniki podane na ciasto robione na mniejszej blaszce (ja miałam taką około 13cm/35cm)

Najpierw robimy rozczyn. Do pół szklanki letniego mleka dodajemy 2 łyżki cukru i drożdże. Mieszając dodaję 3 łyżeczki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-35 minut.
Krok 1 - Drożdżówka ze śliwką i kruszonką foto
2
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, wyciągamy pestki.
Krok 2 - Drożdżówka ze śliwką i kruszonką foto
3
Z masła (roztopionego i lekko przestudzonego), 1 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru zrobić kruszonkę i dać ją w woreczku do lodówki.
Krok 3 - Drożdżówka ze śliwką i kruszonką foto
4
Do rozczynu dodajemy 1 niepełną szklankę cukru, 2,5 niecałe szklanki mąki, pół szklanki mleka, pół szklanki oleju, jedno żółtko i cukier waniliowy. Ciasto ugniatamy i zawijamy w szmatkę, pozostawiamy na jeszcze pół godziny do wyrośnięcia.
Jak ciasto wyrośnie wykładamy je na blaszkę (ja miałam tą mniejszą 13cm/35cm). Układamy na nim śliwki, posypujemy kruszonką.
Krok 4 - Drożdżówka ze śliwką i kruszonką foto
5
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na termoobiegu na około 1 godzinę (możliwe nawet do półtora godziny) najlepiej sprawdzać czy się nie przypala i czy jest już ładnie wyrośnięte :)
Krok 5 - Drożdżówka ze śliwką i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 20.02.2014 09:15
smakowite ciasto
Henryka2 18.02.2013 17:47
Na ostatnim zdjęciu ciasto wygląda spod niedopieczonej kruszonki jako biała maź. Chyba te 3g drożdży nie posłużyło, albo i za krótko pieczone było...
Rafał10 17.02.2013 21:20
Tak 3 gramy, może być 5 :) Użyłam bardzo mało drożdży do mojej drożdżówki... a drożdże świeże, suszone poznałam dopiero w tamtym tygodniu :)
SmacznaPyza 17.02.2013 20:57
czy na pewno 3 gramy drożdży a nie 3 deko ? no i jakich - świeżych czy suszonych ?
czekoladka_m 31.10.2012 13:41
Ale by się zjadło takiego ciacha:):)
Seba 04.10.2012 09:54
pycha
Anna169Hosz 25.09.2012 08:15
Smaczne.
Monika78 23.08.2012 12:57
bardzo apetycznie wyglada!
elaa 22.08.2012 15:44
pyszne ciasto
Beatris 22.08.2012 13:44
Bardzo smakowita drożdżóweczka. Lubię ciasto drożdżowe z owocami.
misia53 22.08.2012 11:36
oj, kusi to ciacho
wojtek5 22.08.2012 10:23
slodko
Katarzyna47 22.08.2012 10:03
Wygląda bardzo apetycznie.
rjustysia 22.08.2012 09:59
pyszne, szczególnie, że tyle kruszonki :) jak byłam mała, to zawsze mnie smuciło, że mama nie zrobi z pół ciasta jako kruszonkę ;)
ziutula
ziutula 22.08.2012 09:52
takie kuchy to lubię bardzo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak