Drożdżówka ze śliwką i kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3,5 szklanki
  • mleko

    1 szklanka
  • drożdże

    3 gramy
  • cukier

    1,5 szklanki
  • masło

    1/4 kostki
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • olej roślinny

    0,5 szklanki
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • śliwki

    0,5 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżówka ze śliwką i kruszonką foto
Składniki podane na ciasto robione na mniejszej blaszce (ja miałam taką około 13cm/35cm)

Najpierw robimy rozczyn. Do pół szklanki letniego mleka dodajemy 2 łyżki cukru i drożdże. Mieszając dodaję 3 łyżeczki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-35 minut.
Krok 2 - Drożdżówka ze śliwką i kruszonką foto
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, wyciągamy pestki.
Krok 3 - Drożdżówka ze śliwką i kruszonką foto
Z masła (roztopionego i lekko przestudzonego), 1 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru zrobić kruszonkę i dać ją w woreczku do lodówki.
Krok 4 - Drożdżówka ze śliwką i kruszonką foto
Do rozczynu dodajemy 1 niepełną szklankę cukru, 2,5 niecałe szklanki mąki, pół szklanki mleka, pół szklanki oleju, jedno żółtko i cukier waniliowy. Ciasto ugniatamy i zawijamy w szmatkę, pozostawiamy na jeszcze pół godziny do wyrośnięcia.
Jak ciasto wyrośnie wykładamy je na blaszkę (ja miałam tą mniejszą 13cm/35cm). Układamy na nim śliwki, posypujemy kruszonką.
Krok 5 - Drożdżówka ze śliwką i kruszonką foto
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na termoobiegu na około 1 godzinę (możliwe nawet do półtora godziny) najlepiej sprawdzać czy się nie przypala i czy jest już ładnie wyrośnięte :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 20.02.2014 09:15
smakowite ciasto
Henryka2 18.02.2013 17:47
Na ostatnim zdjęciu ciasto wygląda spod niedopieczonej kruszonki jako biała maź. Chyba te 3g drożdży nie posłużyło, albo i za krótko pieczone było...
Rafał10 17.02.2013 21:20
Tak 3 gramy, może być 5 :) Użyłam bardzo mało drożdży do mojej drożdżówki... a drożdże świeże, suszone poznałam dopiero w tamtym tygodniu :)
SmacznaPyza 17.02.2013 20:57
czy na pewno 3 gramy drożdży a nie 3 deko ? no i jakich - świeżych czy suszonych ?
czekoladka_m 31.10.2012 13:41
Ale by się zjadło takiego ciacha:):)
Seba 04.10.2012 09:54
pycha
Anna169Hosz 25.09.2012 08:15
Smaczne.
Monika78 23.08.2012 12:57
bardzo apetycznie wyglada!
elaa 22.08.2012 15:44
pyszne ciasto
Beatris 22.08.2012 13:44
Bardzo smakowita drożdżóweczka. Lubię ciasto drożdżowe z owocami.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat