Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
3,5 szklanki -
mleko
1 szklanka -
drożdże
3 gramy -
cukier
1,5 szklanki -
masło
1/4 kostki -
żółtko jajek
1 sztuka -
olej roślinny
0,5 szklanki -
cukier wanilinowy
1 opakowanie -
śliwki
0,5 kg
Przepis i sposób przygotowania Drożdżówka ze śliwką i kruszonką
Kroki postępowania

Najpierw robimy rozczyn. Do pół szklanki letniego mleka dodajemy 2 łyżki cukru i drożdże. Mieszając dodaję 3 łyżeczki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-35 minut.



Jak ciasto wyrośnie wykładamy je na blaszkę (ja miałam tą mniejszą 13cm/35cm). Układamy na nim śliwki, posypujemy kruszonką.

Komentarze (15)
Załaduj więcej komentarzy (5)