Drożdżówka z rabarbarem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    6 szkl.
  • drożdże

    100 g
  • mleko

    1,5 szkl
  • żółtka

    2 szt
  • jajko

    1 szt
  • cukier

    7 łyżek
  • cukier waniliowy

    2 op
  • rabarbar

    10 łodyg
  • olej

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżówka z rabarbarem foto
Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem i odstawić do rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka i jajko, cukry waniliowe oraz sól. Wymieszać łyżką, dolać ciepłe mleko oraz olej. Na koniec dodać przesianą mąkę. Dokładnie zagnieść ciasto i uformować je w kulę. Odstawić na 1/2 godz. do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć na natłuszczoną blaszkę.Rabarbar obrać, umyć, pokroić w kostkę i wyłożyć na ciasto, lekko docisnąć.
Krok 2 - Drożdżówka z rabarbarem foto
Kruszonka:


250 g margaryny,
200g cukru,
czubata szkl. mąki pszennej,
50g wiórków kokosowych.


Składniki połączyć, palcami zagnieść kruszonkę, posypać nią ciasto.
Krok 3 - Drożdżówka z rabarbarem foto
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy około 1 godz.
Krok 4 - Drożdżówka z rabarbarem foto
Upieczone i wystudzone ciasto posypujemy pudrem cukrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wyattearp 04.10.2013 14:25
o to lubię !!!!!!!
everay 04.10.2013 12:09
pyszności:)))
noninka77 03.10.2013 17:11
ale pysznie wygląda:)
Sylwia26 03.10.2013 16:41
ślinka leci :)
miroslawa 03.10.2013 16:31
bardzo smaczne ciacho
Konczi 03.10.2013 16:22
fajnie wygląda, smakowałaby mi
sylwia_mc 03.10.2013 16:21
pyszna drożdżóweczka
smakoszek 03.10.2013 16:20
lubię takie ciasta,chyba zaraz zrobię ze śliwkami:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat