Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka z rabarbarem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 6 szkl.
drożdże 100 g
mleko 1,5 szkl
żółtko jajek 2 szt
jajko 1 szt
cukier 7 łyżek
cukier waniliowy 2 op
rabarbar 10 łodyg
olej 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka z rabarbarem

Kroki postępowania

1
Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem i odstawić do rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka i jajko, cukry waniliowe oraz sól. Wymieszać łyżką, dolać ciepłe mleko oraz olej. Na koniec dodać przesianą mąkę. Dokładnie zagnieść ciasto i uformować je w kulę. Odstawić na 1/2 godz. do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć na natłuszczoną blaszkę.Rabarbar obrać, umyć, pokroić w kostkę i wyłożyć na ciasto, lekko docisnąć.
Krok 1 - Drożdżówka z rabarbarem foto
2
Kruszonka:


250 g margaryny,
200g cukru,
czubata szkl. mąki pszennej,
50g wiórków kokosowych.


Składniki połączyć, palcami zagnieść kruszonkę, posypać nią ciasto.
Krok 2 - Drożdżówka z rabarbarem foto
3
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy około 1 godz.
Krok 3 - Drożdżówka z rabarbarem foto
4
Upieczone i wystudzone ciasto posypujemy pudrem cukrem.
Krok 4 - Drożdżówka z rabarbarem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 04.10.2013 14:25
o to lubię !!!!!!!
everay 04.10.2013 12:09
pyszności:)))
noninka77 03.10.2013 17:11
ale pysznie wygląda:)
Sylwia26 03.10.2013 16:41
ślinka leci :)
miroslawa 03.10.2013 16:31
bardzo smaczne ciacho
Konczi 03.10.2013 16:22
fajnie wygląda, smakowałaby mi
sylwia_mc 03.10.2013 16:21
pyszna drożdżóweczka
smakoszek 03.10.2013 16:20
lubię takie ciasta,chyba zaraz zrobię ze śliwkami:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak