Drożdżówka z konfiturą dzikiej róży i owocami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • mąka pszenna

    600 gram
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    1 szklanka
  • jajko

    3 sztuki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • masło 82%

    100 gram

zaczyn drożdżowy

  • drożdże świeże

    0,5 kosteczki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżka
  • mleko 3,2%

    3/4 szklanki

nadzienie

  • konfitura z płatków róży

    200 gram
  • owoce

    300-500 gram
  • galaretka truskawkowa

    1 opakowanie

Kruszkonka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • masło lub margaryna

    100 gram
  • cukier

    0,5 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżówka z konfiturą dzikiej róży i owocami foto
Drożdże kruszymy i dodajemy cukier, mąkę i letnie mleko. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 2 - Drożdżówka z konfiturą dzikiej róży i owocami foto
Do miski wsyp sól, mąkę -Ważne jest to aby mąkę zawsze przesiać do miski. Dodaj cukier, jajka roztrzep i dodaj do miski. Wlej ciepłe masło. Dodaj wyrośnięte drożdże. Delikatnie napowietrzamy składniki łącząc je ze sobą.
Krok 3 - Drożdżówka z konfiturą dzikiej róży i owocami foto
Następnie wyrabiamy ciasto i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wkładamy do formy 36/25cm wyłożonej papierem. Unikniemy w ten sposób brzydkiego przypieczenia boków i spodu,
Krok 4 - Drożdżówka z konfiturą dzikiej róży i owocami foto
Galaretkę owocową otwieramy i wsypujemy do owoców.
Następnie dodajemy troszkę mąki i wszystko razem delikatnie mieszamy. W taki sposób po upieczeniu ciasta galaretka wchłania nadmiar soku powstały po upieczeniu ciasta,a po wystygnięciu owoce się błyszczą.
Krok 5 - Drożdżówka z konfiturą dzikiej róży i owocami foto
Wykładamy wszystko na ciasto drożdżowe.
Krok 6 - Drożdżówka z konfiturą dzikiej róży i owocami foto
Na owoce smarujemy konfiturę z płatków róż.
Krok 7 - Drożdżówka z konfiturą dzikiej róży i owocami foto
Kruszonka : Wszystkie składniki delikatnie zagniatamy. eśli kruszonka się nam nie łączy oznacz to,że trzeba dodać troszkę więcej margaryny, a jeśli się za mocno lepi dodaj troszkę więcej mąki.
Krok 8 - Drożdżówka z konfiturą dzikiej róży i owocami foto
Kruszonką posyp ciasto drożdżowe z owocami.
Krok 9 - Drożdżówka z konfiturą dzikiej róży i owocami foto
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około godziny. Sprawdzamy patykiem czy jest już upieczone.
Marta Ryżek-Kalkowska
Ta drożdżówka jest lekka i puchata, a co najważniejsze nie jest sucha. Do tej drożdżówki można dodać dowolne owoce i dżem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta Ryżek-Kalkowska 12.09.2014 14:09
a zwłaszcza jak jest z konfiturą z róży :) ten smak i zapach :)))
Ola1young 12.09.2014 10:25
pyszne ciacho ,nie tylko do kawy
w mojej kuchni 12.09.2014 09:09
takie smaczne ciasta to można podjadać i podjadać..
Marta Ryżek-Kalkowska 11.09.2014 22:42
Oj dziewczyny jej zapach się unosił w całym domu :)
Renata22 11.09.2014 21:34
juz czuję jej smak;)
Aleksandra/Olcia 11.09.2014 19:13
apetyczne mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat