Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka z czekoladą
Kroki postępowania
1/4 szklanki cukru połącz z 1 jajkiem i żółtkiem. Dodaj do drożdży i wymieszaj.
W dużej misce wymieszaj 3 szklanki mąki i sól. Dodaj drożdże.
Następnie dodaj 100 gram posiekanego masła i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Czekoladę posiekaj,przełóż do miseczki. Dodaj 2 łyżki cukru i cynamon. Przemieszaj.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt. Brzegi ciasta posmaruj rozkłóconym białkiem. Czekoladę rozłóż na cieście,zostawiając ok. 2 cm odstępu od brzegu ciasta.
Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na ok. 30 minut.
Pozostały cukier,mąkę i masło wymieszaj i zrób kruszonkę.