Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka z ananasem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka 3 szkl
mleko ciepłe 1 szkl
jajko 2 szt
drożdże świeże 30 g
cukier 1/2 szkl
sól szczypta
olej 1/3 szkl
ananas w puszce

Kruszonka

mąka 2 łyżki
masło 2 łyżki
cukier 1 kopiasta łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka z ananasem

1. Mąkę przesiewamy do miski.
Z drożdży łyżeczki cukru, 2 łyżek mąki i odrobiny mleka robimy zaczyn i odstawiamy aby wyrósł.
Do mąki dodajemy wszystkie składniki i drewnianą łyżką mieszamy do ich połączenia.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny, potem jeszcze raz mieszamy i znowu odstawiamy przykryte na kolejne pół godziny.
2. Ananasa osączamy z zalewy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę .
3. Blaszkę o wymiarach 35x25 natłuszczamy i wykładamy do niej ciasto,starając się aby na całej powierzchni miało równą grubość.
Na cieście układamy ananasy i posypujemy kruszonką.
Pieczemy na rumiano w temperaturze 180*C. (ok. 30-35 min.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 04.07.2017 17:19
Rewelacja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak