Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka śliwkowo-jabłkowa bez wyrabiania, z kokosową kruszonką

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania tzw. leniwe jest bardzo smaczne, łatwe, warunkiem to trzeba mieć świeże drożdże..........SMACZNEGO!!!

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukier 0.7 szklanki
drożdże świeże 10 dag
olej rzepakowy 0.7 szklanki
mleko ciepłe 1 szklanka
mąka tortowa 5 szklanek
sól 1 szczypta
aromat rumowy 3 krople
jabłka 4 sztuki
śliwki 50 dag
margaryna 10 dag
mąka krupczatka 2 szklanki
wiórki kokosowe 0.7 szklanki
cukier 0.5 szklanki
cukier puder do posypania 0.5 szklanki

Porada

Składniki dodajemy według podanej kolejności = SKŁADNIKÓW PO DODANIU NIE MIESZAĆ!

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka śliwkowo-jabłkowa bez wyrabiania, z kokosową kruszonką

Przygotowanie:

1

Jajka wbić do większej miski i rózgą roztrzepać.

Krok 1 - Drożdżówka śliwkowo-jabłkowa bez wyrabiania, z kokosową kruszonką foto
2

Na jajka wsypać cukier, pokruszone drożdże, wlać olej, letnie mleko, wsypać przesianą mąkę, sól.

Krok 2 - Drożdżówka śliwkowo-jabłkowa bez wyrabiania, z kokosową kruszonką foto
3

Miskę nakryć talerzem i zostawić na 3 godziny na stole kuchennym.

Krok 3 - Drożdżówka śliwkowo-jabłkowa bez wyrabiania, z kokosową kruszonką foto
4

Do ciasta dodać olejek rumowy, łyżką wszystko dobrze wyrobić, forma 35x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy.

Krok 4 - Drożdżówka śliwkowo-jabłkowa bez wyrabiania, z kokosową kruszonką foto
5

Na wierzch ciasta powkładać gęsto na przemian połówki śliwek i plasterki obranych jabłek, z podanych składników palcami zrobić kruszonkę i posypać nią owoce.

Krok 5 - Drożdżówka śliwkowo-jabłkowa bez wyrabiania, z kokosową kruszonką foto
6

Do zimnego piekarnika włożyć ciasto i nastawić na 180°C, grzanie góra/dół, piec około 55 minut do suchego patyczka, przed podaniem posypać pudrem cukrem.

 

Krok 6 - Drożdżówka śliwkowo-jabłkowa bez wyrabiania, z kokosową kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 29.11.2018 14:58
Bardzo lubię ciasta śliwkowe, a taka drożdżóweczka ze szklanką mleka jest pyszna :)
Bożena Matuszczyk 29.11.2018 11:10
Też często przygotowuję takie ciasto,proste ,szybkie i bardzo smaczne.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak