Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka śliwkowo-jabłkowa bez wyrabiania, z kokosową kruszonką
Przygotowanie:
Jajka wbić do większej miski i rózgą roztrzepać.
Na jajka wsypać cukier, pokruszone drożdże, wlać olej, letnie mleko, wsypać przesianą mąkę, sól.
Miskę nakryć talerzem i zostawić na 3 godziny na stole kuchennym.
Do ciasta dodać olejek rumowy, łyżką wszystko dobrze wyrobić, forma 35x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy.
Na wierzch ciasta powkładać gęsto na przemian połówki śliwek i plasterki obranych jabłek, z podanych składników palcami zrobić kruszonkę i posypać nią owoce.
Do zimnego piekarnika włożyć ciasto i nastawić na 180°C, grzanie góra/dół, piec około 55 minut do suchego patyczka, przed podaniem posypać pudrem cukrem.