Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Drożdżówka miodowa z orzechami

5.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
600 gram
olej
4 łyżki
cukier
6 łyżek
jajko
2 sztuki
miód
łyżka
mleko ciepłe
220 gram
drożdże
20 gram
sól
szczypta
Sklep Prymat
orzechy włoskie
80 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka miodowa z orzechami

W misce mieszamy mąkę, sól, cukier.

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Wlewamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy miód, olej i zagniatamy ciasto. Pod koniec wsypujemy orzechy. Odstawiamy na 2 godziny by podrosło.

Dużą keksówkę natłuszczamy i posypujemy mąką, wykładamy do niej ciasto i znów odstawiamy na jakieś 30 minut.

Posypujemy kruszonką (2 łyżki mąki, łyżka pudru i łyżka masła; roztarte w palcach) i pieczemy w temp. 175st.

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lara 19.05.2013 10:31
Bardzo ciekawy przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak