Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowiec z jagodami.
Jagody opłukać, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Składniki kruszonki( 1/2 masła roślinnego+1 szkl. mąki +0,5 szkl. cukru rozetrzeć w palcach, aż zacznie się rozsypywać.
Składników wystarczy na 2 blachy o wymiarach 25*40 cm. Blachy smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przerabiamy je jeszcze raz, dzielimy na pół i nakładamy do blaszek.Na wierzch nakładamy jagody a na nich rozsypujemy kruszonkę.Odstawiamy na ok.15 minut.Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku ok.40 minut.
Dzięki mące ziemniaczanej jagody nie puszczają soku i ładnie komponują się w cieście.
A ciasto jest w typowo letnich klimatach.