Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowiec z czarną porzeczką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 1 kilogram
sól 1 płaska łyżeczka
jajko 3 sztuki
margaryna 125 gram
cukier 1 1/3 szklanki
mleko 1 1/2 szklanki
drożdże 2 paczki

Dodatkowo

czarna porzeczka 150 gram
margaryna do smarowania formy
Bułka tarta klasyczna Prymat

Porada

Upieczoną i wystudzoną drożdżówkę możemy posypać cukrem pudrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowiec z czarną porzeczką

1. Szklankę mleka lekko podgrzewamy ze szklanką cukru. Wrzucamy rozdrobnione drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce, nakrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrosną.
2. Do mąki wrzucamy wyrośnięte drożdże, jajka, sól i roztopioną margarynę. Dodajemy pozostały cukier rozpuszczony w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Całość wyrabiamy, do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Na wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą blachę wykładamy ciasto, a nie nie umyte i osuszone owoce. Pieczemy około 40 minut w temp. 200 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 07.04.2015 21:15
Jedno z moich ulubionych :)
Ola1young 12.08.2014 13:53
pyszny z kakao
Adam/ZUB3R 11.08.2014 08:53
smaczny placek
norweska20 10.08.2014 15:52
apetyczne....
Patriszja
Patriszja 10.08.2014 15:32
mniam :) pycha do zimnego mleka :)
luna76 10.08.2014 15:24
ciacho wygląda fantastycznie !!!
Wiktoria29 10.08.2014 15:17
uwielbiam takie domowe drożdżowe ciasta
Renata9 10.08.2014 15:14
pyszne ciacho
Magula 10.08.2014 14:56
mniam z pewnością był pyszny
dodi 10.08.2014 13:39
uwielbiamy, mniam
Krystyna32 10.08.2014 13:30
bardzo apetyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak