drożdżowiec makowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 g
  • masło

    1 kostka
  • jajka

    2 sztuki
  • mleko

    200 ml
  • cukier

    4 łyżki
  • sól

  • masa makowa

    1 puszka
  • drożdże suche

    1 paczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszaj z drożdżami, dodaj ciepłe mleko, jajka, cukier i sól. Wyrabiaj ok. 15 minut. Masło stop.Dodaj do ciasta, wyrabiaj jeszcze 5 minut, następnie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkuj. Na ciasto wyłóż masę makową. Następnie delikatnie zroluj. Wyłóż do prostokątnej szerokiej bakaliówki. Piecz 50 minut w temperaturze 180C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Karolcia12 07.07.2011 22:36
fajny przepis
stokrotka 14.11.2010 10:51
szukam właśnie takiego przepisu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat