Drożdżowe z mrożonymi malinami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna

    50 dkg
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • mleko ciepłe

    250 mililitrów
  • masło

    5 dkg
  • cukier

    4 łyżki
  • drożdże świeże

    4 dkg

KRUSZONKA

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • cukier kryształ

    1/2 szklanki
  • masło

    6 dkg

PONADTO

  • maliny mrożone

    30 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania



Składniki na kruszonkę , wrzucić do miski. Rozcierać palcami, żeby powstały małe grudki kruszonki. Odstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Mleko delikatnie podgrzać, dodać masło, odstawić na chwileczkę.
Przesiać mąkę do miski, zrobić na środku dołek. Wrzucić rozkruszone drożdże, dwie łyżki mleka z masłem i łyżkę cukru. Wymieszać. Zasypać mąką z boków, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Dodać resztę składników, wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do czystej miski, oprószonej mąką. Przykryć ściereczką, odstawić na 50 minut do wyrośnięcia .
Wyrośnięte ciasto, przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. (blaszka 32 x 40 cm ) .
Posypać mrożonymi malinami i kruszonką. Piec w temperaturze 170 stopni około 35 - 40 minut.
SMACZNEGO!!!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 10.10.2017 11:44
też za takim przepadam :-)
w mojej kuchni 21.08.2017 21:46
takie ciasta lubię
katarzynka455 30.06.2017 22:24
drożdżowe uwielbiam:)
KuchniaMagdaLeny 09.06.2017 01:32
Pyszne ciasto :)
Motorek 03.06.2017 20:59
smaczne ciasto
Krzysztof15 25.05.2017 08:26
super ciacho
Krystyna32 25.05.2017 07:43
apetyczne ciasto
Bernadeta1 24.05.2017 21:21
Pyszności takie ciasto, bardzo lubię
Janina 24.05.2017 20:13
Bardzo fajne ciasto;))
beatkaa153 24.05.2017 18:26
wygląda bardzo smacznie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat