Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z mrożonymi malinami
Przygotowanie kruszonki: Składniki na kruszonkę wrzucić do miski. Rozcierać palcami, żeby powstały małe grudki kruszonki. Odstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Przygotowanie ciasta: Mleko delikatnie podgrzać, dodać masło, odstawić na chwilkę. Przesiać mąkę do miski, zrobić na środku dołek. Wrzucić rozkruszone drożdże, dwie łyżki mleka z masłem i łyżkę cukru. Wymieszać. Zasypać mąką z boków i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Dodać resztę składników, wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do czystej miski, oprószonej mąką. Przykryć ściereczką, odstawić na 50 minut do wyrośnięcia.
Pieczenie: Wyrośnięte ciasto, przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą (blaszka 32x40 cm). Posypać mrożonymi malinami i kruszonką. Piec w temperaturze 170 stopni około 35-40 minut.
Smacznego!