Drożdżowe z kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    150 gr
  • mleko

    2/3 szkl
  • drożdże świeże

    5 dkg
  • cukier

    3/4 szkl
  • żółtka

    4 szt
  • mąka pszenna

    3 szkl
  • rodzynki

    5 dkg
  • kruszonka

  • masło zimne

    125 gr
  • cukier

    0,5 szkl
  • mąka

    3/4 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka utrzeć z cukrem dodać letnie mleko ,rozdrobnione drożdże i 3 łyżki mąki-dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Kiedy rozczyn wyrośnie dodać resztę mąki wymieszać , dodać roztopioną zimną margarynę..Ciasto wyrabiać do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy.Pod koniec dodać rodzynki oprószone w mące.Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem i odłożyć do wyrośnięcia.Przed pieczeniem posypać kruszonką.Piec w 160 st około 45 min.
Kruszonka;zimne masło zagnieść z cukrem i mąką

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
annagebalska 17.08.2013 09:15
smaki z dzieciństwa :)
Grażyna13 11.03.2013 12:30
To jedno z moich ulubionych ciast :)
IZABELA29 29.05.2012 08:10
je to każdy lubi
Krystyna32 29.01.2012 00:11
pycha
matii6 02.01.2012 18:34
ładnie wyrosło
smakowita 21.12.2011 20:59
bardzo lubię drożdżowe ciacha
agnieszka137 26.11.2011 23:00
smaczne, takie babcine ciacho:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat